31.10.2014 Razvoj bebe

Kako i koliko dugo beba uči svoju prvu reč

Nedavno istraživanje je dovelo do zaključka kako bebe vežbaju reč koju žele da izgovore i mnogo pre nego im to zaista uspe.

beba priča

Bebe počinju da razvijaju govor vrlo rano, a već u šestom mesecu starosti mnogo toga što im se govori potpuno i razumeju. Do svog prvog rođendana bebe se najviše fokusiraju na izgovor reči koje najčešće čuju.

Bebe slušajući roditelje stavljaju fokus na reči koje im se čine jednostavnije za izgovaranje i dokazano je kako bebin mozak pokušava da shvati kako pravilno izgovoriti reč. Neinvazivnim snimanjem utvrđeno je kako je deo u detetovom mozgu zadužen za planiranje kretanja govora aktivan kada sluša svoje roditelje kako pričaju.

Roditelji su prilikom testiranja naizmenično govorili maternjim jezikom i španskim. Kod beba do sedam meseci starosti regije u mozgu su se aktivirale kada su čuli roditeljski glas bez obzira na jezik kojim su tada govorili. Kod dece starije od sedam meseci uočena je povećana aktivacija posmatranih područja u mozgu kada su roditelji govorili na maternjem jeziku.

Svrha ovog istraživanja je bila da se ukaže roditeljima na važnost razgovora s bebama već od njihovih prvih dana. Dete razvija svoj mozak slušajući nas, pričajući detetu pripremate ga na prve reči koje će izgovoriti. Čudesne stvari se događaju u toj malenoj glavici!

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije