Aromaterapija: Lekoviti mirisi za najmlađe

Eterična ulja mogu se koristiti u sobnom raspršivaču, kupci ili za masažu. Za koji god način da se opredelite, blagotvorno će delovati na vaše mališane, tvrde aromaterapeuti

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Eterična ulja za decu
Eteričnim uljima mogu se lečiti razne tegobe tipične za najranije detinjstvo – poput kožnih iritacija, osipa, kolika i razdražljivosti – a kasnije, u školskom uzrastu, aromaterapija može postati način prevencije i lečenja infektivnih bolesti, kojima su deca naročito izložena. U svakom slučaju, preporučuje se savetovanje s pedijatrom pre primene eteričnih ulja i bilo kojih drugih prirodnih dodataka, naročito kad je reč o bebama i maloj deci. I trudnice posebno treba da paze koja ulja koriste, jer postoje ona čija se upotreba ne preporučuje u drugom stanju.

Za psihu i imunološki sistem
Nekoliko kapi eteričnog ulja nakapanih u sobni raspršivač raširiće prostorijom prijatan miris koji će blagotvorno delovati na nerve i raspoloženje osoba koje u njoj borave. Pored toga, upotrebom odgovarajućih aroma može se sprečiti širenje klica u kući te tipične zimske bolesti kao što su grip i prehlada, jer eterična ulja ne samo što pročišćavaju vazduh u prostoriji već čiste i disajne puteve.
Eterična ulja eukaliptusa, limuna, majčine dušice, belog bora i čajevca najčešće se preporučuju za sobne raspršivače, i to u dozi od osam do deset kapi rastvorenih u malo vode.

Spokojstvo iz vazduha
Ne zaboravimo da eterična ulja povoljno utiču na nerve i emocije. U slučaju napetosti i nemira, za decu do dve godine preporučuje se samo eterično ulje lavande, a od druge godine može se napraviti mešavina od osam kapi lavandinog ulja, pet kapi eteričnog ulja mandarine i tri kapi narandžinog ulja. Eterično ulje mandarine povoljno utiče na nesanicu i uznemirenost, a ulje narandže uspostavlja ravnotežu u nervnom sistemu.

Mirišljava kupka
Kupka s nekoliko kapi eteričnog ulja jedan je od najjednostavnijih i najdelotvornijih načina aromaterapije za decu. Pored opuštajućeg dejstva, eterična ulja koriste se i za lečenje raznih tegoba. Za lakšu toleranciju i bolje širenje u vodi eterično ulje treba da se pomeša s kašikom neutralnog, baznog ulja (npr. ulje slatkog badema). Takođe, može se dodati i kašika meda (npr. od bagrema) i šaka krupne morske soli.
Pored lavande, za decu se još preporučuju sledeća eterična ulja:
– nemačke kamilice, zbog protivupalnog dejstva i blagotvornog učinka u slučaju kožnih iritacija, ekcema i dermatitisa, ali i kolika i stomačnih grčeva;
– rimske kamilice, u slučaju nesanice i razdražljivosti (npr. prilikom izbijanja zuba);
– slatke narandže, jer deluje opuštajuće i blagotvorno na nervni sistem;
– melise, budući da deluje umirujuće i opuštajuće;
– mandarine, deci posebno omiljenog – pošto osvežava duh, podstičući ih na veselost i nestašnost.

Opuštajuća masaža
Masaža je jedna od najpreporučljivijih metoda stupanja u kontakt s najmlađima: pomaže im u ublažavanju i otklanjanju fizičkih bolova, ali i tegoba poput uznemirenosti i nesanice. Pritisak na telo mora biti blag, najbolje je ograničiti dodir na jagodice prstiju, a pokreti treba da su nežni, kružni ili elipsasti. Za opuštajući efekat najbolji izbor su eterična ulja lavande, nemačke i rimske kamilice – po jedna kap od ovih ulja u 100 ml ulja od slatkog badema. Ulje od kamilice blagotvorno će delovati i na bolove u stomaku, kolike i zatvor.

Kolike i crvenilo kože
Za ublažavanje kolika i gasova, koji stvaraju napetost u donjem stomaku i dovode do nadimanja, može se pomešati kašika baznog ulja s jednom kapi ulja od lavande, slatkog majorana i rimske kamilice. Ista mešavina, u koju se doda kap-dve eteričnog ulja mandarine (za opuštanje), može se sipati i u raspršivač.
Za smirivanje crvenila kože kod beba, lišaja na glavi odojčeta i ekcema u 30 ml ulja slatkog badema (koje se drži u bočici od tamnog stakla) sipa se po kap ulja lavande, geranijuma i kamilice. Ova mešavina deluje antiseptično i umirujuće. Dobijeno ulje nežno se utrlja u celo telo, samo treba izbegavati predeo oko očiju i genitalija. Pre upotrebe obavezno se konsultujte s pedijatrom.

Mere predostrožnosti
Zbog lake isparljivosti, s eteričnim uljima treba biti posebno oprezan, naročito kad su namenjena bebama i deci. Uvek se treba opredeliti za kvalitetna eterična ulja sa sertifikatom garancije kvaliteta ili naznakom da su dobijena destilacijom na pari, a izbegavati jeftine proizvode sumnjivog kvaliteta, kojima su verovatno tokom proizvodnje dodate hemijske supstance. Strogo vodite računa i o koncentraciji eteričnog ulja.
Do osme godine detetovog života ne treba koristiti eterično ulje kamfora, cimeta, čempresa, kima, komorača, nane, muskatnog oraha i žalfije.

Važna napomena
Sva navedena eterična ulja koriste se pomešana s baznim uljem i nanose se utraljavanjem laganim pokretima po vratu i rukama, ili u raspršivaču, a u nekim slučajevima i za ”suvu” inhalaciju – tako što se nekoliko kapi nanese na maramicu i ponudi detetu da duboko udiše. Pre nego što upotrebite ulje konsultujte se sa pedijatrom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije