Kako naučiti bebu da jede sama
24.02.2023 Ishrana deteta

Kako naučiti bebu da jede sama?

Da mališani što pre postanu samostalni i nezavisni potrebno je naučiti ih da što veći deo posla i obaveza obavljaju sami. Da sami zaspe, da se sami oblače, da sami jedu. Nije lak proces navikavanja na ove značajne zadatke, zato je najbolje da nađete načine na koje ćete im pomoći. Pročitajte savete o tome kako naučiti bebu da jede sama.

Kako naučiti bebu da jede sama: Saveti

1.Uverite se da joj je udobno

Kako biste bili sigurni da uopšte mogu da jedu sami, bitno je da im prvo obezbedite udobnost. Svaka stolica, pa ćak i ona u kojoj jedu im je velika i zbog toga nije loše zagraditi ih malim jastucima ili peškirima koji će ih sprečiti da se krive ili ispadnu iz stolice. Ovo je prvi korak ka tome da ih naučite da sami jedu.

2.Neka im stopala dodiruju pod

Njihove noge bi trebalo da dodiruju zemlju jer je u suprotnom vrlo teško održavati ravnotežu. Pokušajte sami da jedete dok su vam noge u vazduhu i videćete koliko je to zapravo teško. Kada vam je ravnoteža loša, veoma je teško uskladiti ruke koje treba da prenesu hranu od tanjira do usta. Ukoliko nemate dovoljno nisku stolicu za njih, onda pronađite nešto na šta će vaš mališan postaviti stopala dok jede, na primer kutiju ili tabure.

3. Dopustite im da se zabave

Istina je da postoji velika verovatnoća da će sve oko njih postati neuredno, ali deci je potrebno da istražuju, dodiruju, mirišu i otkrivaj nove stvari pre nego što ih stave u usta. Nemojte ih požurivati već ih ostavite da se zabavljaju u isto vreme dok jedu.

Kako naučiti bebu da jede sama:

4. Kako naučiti bebu da jede sama: Budite im uzor

Deca uče gledajući u vas i druge ljude iz okruženja. Dok jedu, deci je potreban nadzor, ali sedenje pored njih nije korisno samo zbog toga. Gledajući vas kako pravilno sedite, koristite pribor i jedete zdravu hranu pomoći će i njima da sve te dobre navike usvoje. Deca često kopiraju roditelje i druge starije osobe te je dobro da im budete dobar uzor.

5. Obezbedite im alat

Pomozite detetu na sve načine da usvoji dobre navike. Povedite računa da im ništa ne smeta na putu od tanjira do usta, neka činija sa hranom ne bude previše duboka kako biste im što više olakšali. Pribor za jelo treba da bude dizajniran za njihove male ruke. Vodite računa o svemu kako ne biste izazvali strah da neće uspeti i kako bi zavolelo trenutak u kome jede samo.

6. Ne upoređujte ga sa drugom decom

Svako dete ima svoj put i svoju brzinu usvajanja novih znanja. Nemojte ga upoređivati sa drugima i nemojte se brinuti ukoliko vam se čini da lošije prihvata nove stvari od druge dece. Videćete kako je neki obrok lakši, a neki teži za samostalno hranjenje i to najviše zavisi od oblika hrane koja je u tanjiru. Možda žele da sami pojedu doručak i ručak, ali im je potrebna pomoć kada dođe do večere jer su tada već umorni. Uzmite u obzir sve povratne informacije koje vam dete  šaljei uživajte u putovanju!

Budite strpljivi i trudite se da ne budete razočarani ukoliko detetu bude potrebno više vremena kako bi počelo samo da jede. Nadamo se da smo odgovorili na pitanje kako naučiti bebu da jede sama i da ćete brzo uspeti u tome.
Jovana Jevtić

oksun70/GettyImagesPlus

još iz kategorije