Dugo gledanje u ekran izaziva sindrom suvog oka

Poznato je da previše gledanja u ekran mobilnog telefona ima niz negativnih posledica, ali nova studija pokazuje da su smartfoni štetniji i više nego što se misli – posebno za oči.

telefon

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da su kod dece koja provode više vremena koristeći mobilne telefone uočeni simptomi sindroma suvog oka. Deci kojoj su smartfoni uskraćeni na mesec dana, simptomi su se povukli.

Suvo oko (kseroftalmija) je stanje u kojem oči ne suze dovoljno što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti veruju da se to stanje kod dece potcenjuje. Kada netremice gledamo u ekran ili monitor manje trepćemo, što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i raste verovatnoće za bolest suvog oka.

U studiji je analizirano 916 korejske dece između sedam i dvanaest godina starosti. Kod 7 odsto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnostikovanje suvog oka. Ustanovljeno je da je 97 odsto dece s tim stanjem u proseku koristilo smartfon više od tri sata dnevno. Ostali su ga upotrebljavali 37 minuta dnevno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije