17.01.2017 Porođaj

Da li je epiduralna anestezija privilegija pojedinaca?

Nekim trudnicama epiduralna anestezija je pravi luksuz. Evo zašto je gotovo nemoguće dobiti epidural u manjim gradovima u Srbiji…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Epiduralna anestezija dostupna je u pojedinim gradovima Srbije, u nekim porodilištima se i naplaćuje, ali mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti, uglavnom, o njoj mogu samo da sanjaju.

Iako je epidural civilizacijsko dostignuće 21. veka, u Srbiji je, izgleda, još privilegija pojedinaca. Izjava direktora Ginekološke klinike niškog Kliničkog centra Bojana Lukića da je epiduralna anestezija rezervisana samo za decu njegovih kolega, pokrenula je lavinu pitanja. A jedno od njih je da li porodilištima nedostaje anestezija ili anesteziolozi?

“To se zna, to nije niski sindrom, niti javna tajna, to je podatak koji izgovaraju svi da jesu deficitarne grane u Srbiji, anesteziolozi, radiolozi, onkolozi.

„Od 1960 porođaja, koliko je bilo do prekjuče, negde oko 30 je bilo epidurala i zato sam naložio da se to uradi da se utvrde mere i pokazaćemo samo da je ta izjava bila ishitrena“, izjavio je Zoran Radovanović, direktor KCS Niš.

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično nešto više od 12.000 dinara, u nekim je besplatna, a u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte se ni ne nudi.

U Leskovačkom porodilištu, epidural se ne nudi već 20 godina.

“Nažalost ne zato što nemamo dovoljno kadrova za to, bilo je sporadičnih pokušaja, nije podržano, nije podržano u ono vreme ni finansijski ni kadrovski nije se nastavilo u tom pravcu, tako da smo ostali bez toga”, rekao je Dragan Krstić, načelnik ginekologije Leskovac.

Ipak, u Beogradu je sasvim drugačija situacija. U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj epiduralna anestezija je dostupna i besplatna.

“Kao što je i svuda u svetu mi ne smatramo više ovu vrstu anestezije vanstandardnom uslugom. Što se tiće kadra koji sprovodi epriduralnu anesteziju to su anesteziolozi i mamo dovoljan broj njih na klinici. Većina njih pa i onih najmlađih su edukovani za ovaj posao tako da mislim da ga dosta uspešno radimo“, rekao je Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj.

Broj žena koje žele bezbolno da se porode u porodilištima u Srbiji povećava se svake godine, ali trudnice ipak nisu u ravnopravnom položaju. Da li će im biti omogućeno da se porode uz epiduralnu anesteziju zavisi od grada u kom žive, a ponegde i od materijalnih sredstava.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije