17.01.2017 Porodica

Trudnoća u 20-tim: prednosti i mane

Pojedine žene smatraju da je najbolje postati majka što ranije, dok druge tvrde da je za roditeljstvo neophodna zrelost i životno iskustvo. Evo šta bi trebalo da znaju dvadesetogodišnjakinje koje uveliko razmišljaju o roditeljstvu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U fizičkom smislu, 20-te godine života su idealno vreme za trudnoću. Telo je u dobroj formi, a dvadesetogodišnjakinje imaju mnogo više energije za podizanje deteta nego žene u 30-tim ili 40-tim. U ovom periodu života, rizik od komplikacija u trudnoći (trudnički dijabetes, visok krvni pritisak…) je zanemarljiv. Takođe, male su šanse da žena rodi bebu sa Daunovim sindromom (u 25. godini života rizik od pojave Daunovog sindroma iznosi 1:1250, dok je u 35. godini rizik 1:378).

S druge strane, veza ili brak su još uvek “sveži”, partneri su na početku karijere (možda se još uvek školuju), a većina njihovih prijatelja još uvek nema decu što može biti otežavajuća okolnost utoliko što im se mimoilaze interesovanja ili nemaju sa kim da se posavetuju. Iz ugla buduće majke, trudnoća u 20-tim obično zahteva usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza, iako žena nema previše iskustva ni u jednoj, ni u drugoj ulozi. Na njoj je da donese odluku: hoće li pokušati da se istovremeno ostvari na svim poljima ili će odložiti napredovanje u karijeri u korist porodice.

Na kraju, a ništa manje važno, treba imati u vidu da beba može uneti veliku “zbrku” u brak koji je na samom početku. Mamama se savetuje da kada beba dođe na svet pokušaju da svoju pažnju podjednako usmere na dete i supruga.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije