02.10.2017 Porodica

Svađe roditelja bole decu!

Nema para koji se nikad ne svađa. Pogotovo oni koji su više godina u braku. Laže vas ko god kaže drugačije. Rasprave, nesuglasice, nesporazumi, kako god da ih nazovete – normalna su pojava u svakoj vezi. Ipak, ono što ne bi trebalo da bude normalno jeste glasna i žučna rasprava pred decom. Povišeni tonovi, dreka, psovke, uvrede i naročito bilo kakav vid fizičke agresije – uključujući i bacanje predmeta – izuzetno štetno utiču na vaše mališane, tvrde psiholozi. Oni upozoravaju roditelje na to da svađe pred decom na njih ostavljaju doživotne posledice.

Najčešće posledice

Svako dete ima potrebu da se oseća sigurno i zaštićeno, a svađanje pred decom deluje na njih upravo suprotno. Svađa i fizički okršaji roditelja decu plaše i čine ih nesigurnim, čak i kad ne mogu da razumeju značenje razmenjenih reči. Istraživanja naučnika pokazuju da se aktivnost bebinog mozga menja kad čuje ljutit glas, pa čak i kad spava. Bebe zbog toga osećaju nesigurnost, nemir, grčevito se privijaju uz roditelje, često i dugo plaču, imaju slab apetit i lošu komunikaciju s okolinom. Ne postoji opšti šablon ponašanja, ali neke od posledica mogu biti povučenost, neuobičajeno tiho i mirno dete, osećaj krivice, agresivnost ili izraženo neprijateljstvo prema svima. Roditeljske svađe loše utiču i na detetov osećaj sigurnosti. Ako se svađe ponavljaju iz dana u dan i ako su posebno žučne, veliki su izgledi da će dete postati depresivno, anksiozno i suočavaće se s drugim emocionalnim poteškoćama i problemima u ponašanju.

I napeta tašina smeta

Nemojte misliti da ćete detetu učiniti uslugu tako što ćete lice iskriviti u lažni osmeh i praviti se da je sve u redu, dok zapravo ključate od besa u sebi posle svađe koju ste s partnerom imali iza zatvorenih vrata. Napeta tišina jednako loše utiče na klince kao i vriska i deranje. Čak i kada se međusobno ignorišete i jedno s drugim ne razgovarate, dete će shvatiti kakav je odnos između vas na osnovu izraza lica i emocija koje otkriva njihovo ponašanje. Uticaj će biti isti kao i kad se svađate pred njim.

Kako rešiti konflikte

Ne možete vikati, bacati stvari po kući i, svakako – ne možete se pretvarati da je „sve u redu“ kad zapravo nije. Pa kako onda rešiti konflikte s partnerom? Jednostavno – kao odrasla osoba. To znači da treba da naučite veštine zdravog rešavanja konflikata, jer koristeći ih, pokazaćete detetu da je moguće ne slagati se s nekim koga volite i da se svi nesporazumi i sukobi mogu rešiti na miran način i uz obostrano poštovanje. Ako dete vidi da roditelji jasno i otvoreno razgovaraju i da se međusobno pažljivo slušaju, iz roditeljskih konflikata naučiće kako da ih rešavaju na zdrav način. Shvatiće da je ključ rešavanja konflikata kompromis, tj. korišćenje rečenica kao što su „Premda se ne slažem s tobom, verovaću ti i probaćemo onako kako ti predlažeš“. Najzad, što je veoma bitno, da da biste mališanu pokazali da između partnera i vas postoje ljubav, poštovanje i međusobna podrška, koristite rečenice kao što su „Prebrodićemo mi to“.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije