12 saveta ruskog psihologa Labkovskog – roditeljima školaraca

Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kom trenutku dete stvarno treba ostaviti na miru.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

SAVET BR. 1
Pre škole decu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i ini intelektualni razvoj. Do 6-7 godina mozak deteta fiziološki nije spreman da prima veliki obim informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dete – detinjstvo.

SAVET 2
Nemojte za prvaka tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dete neće trošiti vreme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose sa drugarima iz odeljenja ako žive u komšiluku.

SAVET BR. 3
Prva učiteljica ne treba da bude „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli decu i radi u školi jer uživa u tom poslu. Zato idite na proleće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

SAVET BR. 4
Škola je odgovornost vašeg deteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dve nedelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s detetom: „Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.“
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije