Kako odreagovati kad dete “tera po svom”?

Ma koliko bili tolerantni prema hirovima svog deteta koje, podrazumeva se, volite najviše na svetu, postoje situacije kada vas izludi do te mere da ne znate kako da odreagujete.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

To je moje
Bez obzira da li je vaše dete jedinče, ima starijeg ili mlađeg brata ili sestru, verovatno će u većini slučajeva odbiti da deli svoje stvari. To ne znači da je sebično, već se plaši da ako nešto da bratu, sestri, drugu, nikad više tu stvar neće videti. Zbog toga se može desiti da čak napravi scenu, vrišti i plače.
Šta preduzeti: Pokušajte da ostanete po strani, budite neutralni. Ipak, teško da ćete moći ignorisati situaciju, pa pokušajte da uverite dete da će mu stvar biti vraćena. U krajnjem slučaju, možete se dogovoriti za koje vreme i da mu garantujete da ćete kupiti drugu ako ta ne bude vraćena.

Dosadno mi je
Imajući u vidu koliko je različitih igara u današnje vreme dostupno, verovatno se svaki roditelj iznervira kad čuje ovako nešto. Međutim, deca nisu kriva za to jer se jednostavno u nekom trenutku zasite svih igrica i traže društvo. Zapravo, dosadno im je da budu sami. Na kraju krajeva, niko ne voli da se zabavlja sam.
Šta preduzeti: Najbolje je unapred biti spreman za ovakvu situaciju. Pre nego što dete izjavi da se dosađuje, zajedno napravite listu svih dostupnih igara: društvene igre, karte, igračke, knjige, bojanke, muzika… Bez obzira što vam je možda najlakše da pustite detetu crtani ili da mu dozvolite da igra igrice na kompjuteru, koliko god je to moguće izbegavajte taj vid zabave.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije