Uvođenje čvrste hrane
24.05.2024 Bebin jelovnik

Uvođenje čvrste hrane: Kako rasporediti mlečne i nemlečne obroke?

Uvođenje čvrste hrane je veoma važno za zdravlje vašeg deteta. To podrazumeva da se dete polako odvikava od samo mlečne ishrane i da se uči da jede drugu vrstu hrane.

Kada je vreme za uvođenje čvrste hrane?

Bebe treba da počnu da jedu čvrstu hranu sa oko 6 meseci. Međutim, to ne znači da mleko u potpunosti treba da se izbaci. Sa 6 meseci, vaša beba će i dalje dobijati većinu potrebnih materija iz majčinog mleka ili formule. Dok uvodite čvrstu hranu, nastavite sa hranjenjem majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom, najmanje još 6 meseci (do 12 meseci starosti). Vreme za čvrstu hranu je kada vaša beba može da sedi uz podršku i ima dobru kontrolu glave ili počne da pokazuje interesovanje za hranu kao što je gledanje ili pružanje ruku kada vidi hranu. Iako neke bebe ove znake pokazuju ranije, nastavite da bebi mleko. Preporuka je da ne uvodite čvrstu hranu pre 4 meseca.

Kako da rasporedite mlečne i nemlečne obroke?

Za početak hranite bebu čvrstom hranom jednom dnevno. Vaša beba će u početku uzimati samo male količine nemlečne hrane. Probajte prvo jednu kašičicu pasiranog povrća, voća ili pirinčanih žitarica između hranjenja mlekom.

 • Od 6 do 9 meseci dajte bebi prvo formulu ili majčino mleko, a zatim pokušajte sa čvrstom hranom posle mleka.
 • Od 9 meseci možete prvo da dajete bebi čvrstu hranu, a zatim majčnimo mleko ili adaptirano mleko. Ovaj tempo omogućava vašoj bebi da prirodno pređe na čvrstu hranu za oko 12 meseci.
 • Sa 8 do 9 meseci pokušajte da bebi date čvrstu hranu kao deo doručka, ručka i večere.
 • Nastavite sa majčinim mlekom ili formulom tokom prve godine života dok se hrana uvodi. Sa otprilike 6 meseci možete probati male količine ohlađene kuvane vode iz šoljice.

Namirnice za uvođenje čvrste hrane

Od početka uvođenja čvrste hrane namirnice treba da sadrže gvožđe. Stoga bi bilo dobro da uključite žitarice za bebe obogaćene gvožđem, meso, živinu, ribu i mahunarke. Prva hrana vaše bebe može biti glatka, zgnječena ili imati meke grudvice. Izaberite neku od 5 grupa hrane za svaki obrok.

 • Povrće i mahunarke: bundeva, slatki krompir, šargarepa, krompir, grašak, brokoli, karfiol i tikvice. Napravite kuvane i pasirane obroke, a posle nekog vremena, kuvano ali da nije pasirano.
 • Voće: jabuke, kruške, breskve, kajsije i bobice. Napravite pire i tako dajte bebi. Postepeno uvodite komadiće kuvanog voća.
 • Žitarice: Dajte bebi obogaćene žitarice za dojenčad. Pređite na kuvanu zob ili keks od celog zrna za doručak. Nemojte dodavati šećer ili med, niti ih dodatno zaslađivati.
 • Meso, riba i jaja: Meso, riba, jaja, mahunarke i tofu moraju biti pasirani kada počnete da unosite čvrstu hranu. Kada vaša beba to prihvati, možete joj dati: piletinu, mleveno meso, sveža ili konzervirana riba, pire od tofua i od mahunarki, umućena ili pire od kuvanih jaja. Nemojte dodavati so i izbegavajte prereađeno meso.
 • Mleko, sir i jogurt: Formulu treba da koristite samo dok vaša beba ne napuni 12 meseci. Zatim se male količine mleka mogu dodati hrani kao što je kaša. Rendani sir je dobar za pire od povrća. Izaberite jogurt bez dodatka šećera.

Koja pića treba da dam bebi?

Nakon godinu dana, majčino mleko, voda i punomasno kravlje mleko treba da budu glavna pića koja nudite svojoj bebi. Nastavite da dojite onoliko dugo koliko želite i koliko beba to od vas traži. Pređite sa formule na punomasno mleko nakon 12 meseci. Takođe, ponudite bebi čašu za piće, a ne flašu.

Koliko dugo ja treba da hranim bebu?

Vaša beba će rasti različitom brzinom u različito vreme i njihov apetiti može varirati čak iz dana u dan. Bebe ne znaju šta jedu, ali znaju kada im je dosta. Obično između 9 i 12 meseci bebe već mogu da se sami hrane tzv. „hranom za prste“. To podrazumeva hranu koju mogu sami da uhvate prstima. Neke bebe  vole da drže kašiku što znači da će obroci biti neuredni, ali je važno da nauče da se sami hrane.

 Da li postoje namirnice koje treba da izbegavam?

Postoji nekoliko pića i hrana koju treba da izbegavate prilikom uvođenja čvrste hrane. Ne preporučuje se sledeće:

 • Čaj i biljna pića
 • Voćni sok
 • Med do 12 meseci (za prevenciju botulizma)
 • Prerađena hrana
 • Sirova ili tekuća jaja (bakterije u sirovim jajima mogu biti štetne za bebe)
 • Šećerom zaslađena pića
 • Nepasterizovana mleka. Mleko sa niskim sadržajem masti, kozje, ovčije, sojino, kokosovo i bademovo mleko se ne reporučuju pre druge godine. se ne preporučuje u prve 2 godine života.
 • Mala tvrda hrana kao što su celi orasi ili nekuvano povrće zbog opasnosti od gušenja.

Ako ste prestali da dojite, pređite na kravlje mleko nakon 12 meseci. Koristite čašu ili šolju umesto flaše. Ograničite količinu kravljeg mleka na oko 500 ml dnevno.

Dakle, veoma je važno da beba i dalje ima mlečne obroke u kombinaciji sa čvrstom hranom. Na ovaj način će beba naučiti da se hrani, ali i da ima raznovrsniju ishranu koja joj treba da bi se bolje razvijala.
FamVeld/GettyImagesPlus

još iz kategorije