Stomačna kila kod beba
24.05.2024 Zdravlje bebe

Šta je stomačna kila kod beba i koji su njeni simptomi?

Stomačna kila kod beba uglavnom nije preterano zabrinjavajuće stanje i lako se rešava, ali je veoma važno da prepoznate simptome i odreagujete. Evo o čemu se radi.

Šta je stomačna kila kod beba?

Stomačna kila ili hernija se javlja kada organ unutar tela prođe kroz otvor u trbušnom zidu. Postoji mnogo vrsta kila, međutim kod beba se najčešće javljaju dva tipa kila: pupčana kila (u predelu pupka) i ingvinalna kila (u predelu prepona). Neki od abdominalnih organa, obično crevno, vrši pritisak na otvor na zidu trbušnog mišića, tkiva ili membrane koja normalno drži organ na mestu i onda se stvara kesica (koja sadrži crvea ili masno tkivo). Kile mogu biti prisutne pri rođenju ili se mogu pojaviti kasnije u detinjstvu. Obično se pojavljuju kao meke kvržice ispod kože. Do hernije može doći kao rezultat gojaznosti, hroničnog zatvora ili previše kašljanja i vrištanja. Takođe, kile često menjaju veličinu, u zavisnosti od kretanja ili aktivnosti tela.

Stomačna kila kod beba: Simptomi

Pupčana kila
Ova vrsta kile se obično pojavljuje u predelu pupka tokom prvih nekoliko nedelja ili meseci bebinog života. Može postati vidljivija i povećati veličinu kada beba prazni creva ili plače jer to povećava pritisak u stomaku. Sama kila obično nije bolna ili osetljiva na dodir.

Ingvinalna kila
Preponska ili ingvinalna hernija obično podrazumeva crevo ili bešiku koji „ispadaju“ kroz otvor ili slabost u predelu prepona, stvarajući vidljivu izbočinu ili kvržicu. Ingvinalne kile mogu biti velike ili male i mogu se pojaviti na jednoj ili obe strane prepona. Prevremeno rođeni dečaci češće imaju kilu koja se pojavljuje kao otečeni skrotum. Kod devojčica se kila pojavljuje u velikom naboru kože oko vagine. Obično hernija ne uznemirava dete i sadržaj se lako vraća na mesto.

Zatvorene i zadavljene kile
U retkim slučajevima, sbdominalni sadržaj ili creva mogu biti zarobljeni ili zatvoreni i ne mogu da se vrate na svoje mesto. Zatvorene kile su potencijalno opasne po život. Za razliku od ostalih, ove hernije su izuzetno bolne, tvrde, otečene i mogu biti crvene ili plave boje. One mogu prekinuti protok krvi što dovodi do zadavljene kile, Zadavljena kila je hitan slučaj: potrebna je hirurška intervencija da bi se sprečila trajna povreda creva.

Lečenje hernije

Ne postoji preventiva kada je u pitanju stomačna kila kod beba. Lekari uvek pregledaju da li beba ima kilu, ali svakako im se možete obratiti ako vi primetite kvržice u predelu bebinog pupka ili prepona. Možete pokušati da smanjite šanse za razvoj kile tako što ćete lečiti zdravstvene probleme vašeg deteta, sprečiti prekomerno povećanje telesne težine, smanjiti zatvor i paziti na hronični kašalj.

Sve stomačne kile mora da proceni lekar. Lekar može da vrati creva ili bešiku na svoje mesto, ali se slabost možda neće popraviti sama od sebe. Pupčane kile se uglavnom i poboljšaju bez lekarske pomoći, dok ingvinalne kile mogu postati zatvorene ili zadavljene i zbog toga se moraju uklanjati hirurškim putem. Operacija je bezbedna i vreme oporavka je minimalno.

Dakle, stomačna kila kod beba uglavnom nije razlog za brigu jer se problem lako rešava, ali je važno da je primetite i odreagujete na vreme. Pregledajte i sami bebu s vremena na vreme i na vreme ćete otkriti simptome kile.
evgenyatamanenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije