10.10.2014 Trudnoća

Dijeta u trudnoći – da ili ne?

Na blagosloveno stanje se oduvek gledalo kao na vreme u kojem više ne morate da vodite računa o tome da budete mršavi po svaku cenu i kada slobodno možete da uživate i u „zabranjenoj“ hrani. No, sve je više žena koje nastavljaju da drže dijetu i tokom trudnoće, želeći da olakšaju sebi proces „doterivanja“ figure nakon porođaja.

dijeta u trudnoci

Problemi koji prate povećanje telesne težine svima su dobro poznati – počevši od pojave strija, pa do visokog krvnog pritiska. Međutim, držanje dijete tokom trudnoće izuzetno je opasno.

Ono može da ugrozi vaše zdravlje, da dovede do povećane potrebe za vitaminima i da vam oteža sam porođaj, a što je najgore, time bebu izlažete riziku da kasnije tokom života oboli od bolesti opasnih po život.

Istraživanja su pokazala da se bebe majki koje su držale dijetu tokom trudnoće manje razvijene, podložnije bolestima, i da imaju veću šansu da tokom života obole od gojaznosti, dijabetesa ili bolesti srca.

Dijeta tokom trudnoće ugrožava i zdravlje same trudnice. Suočićete se sa deficitom određenih vitamina jer vaš organizam neće moći da podmiri i vaše i bebine potrebe.

Ako ste držali dijetu pre trudnoće, može da se desi da su zalihe gvožđa u vašem organizmu isuviše male, čime se uvećavaju šanse da postanete anemični. A ukoliko je majka anemična, povećava se rizik da se i beba rodi sa manjom telesnom težinom, kao i da sama kasnije postane malokrvna.

Nezadovoljavanje nutritivnih potreba organizma dovešće do pojave umora, a to će se odraziti i na vašu sposobnost da vežbate – što će otežati sam porođaj.

Ako smanjite i unos mlečnih proizvoda, nećete imati dovoljno kalcijuma. Time se povećava rizik da ćete kasnije tokom života oboleti od osteoporoze.

Dakle, šta bi trebalo da jedete tokom trudnoće?

  • Stručnjaci savetuju da se pridržavate plana ishrane koji vam omogućava unos preporučenih 2.000 kalorija dnevno – s tim što u poslednjem trimestru treba da dodate još 200 kalorija kojih na primer ima u dva parčeta tost-hleba premazanog margarinom.
  • Hrana koju konzumirate treba da bude zdrava, izbalansirana i bogata hranljivim materijama – pod tim se podrazumeva: najmanje pet porcija voća i povrća, proteini (meso, riba, pasulj, mahunarke, jaja), ugljeni hidrati (crni hleb, pasta, pirinač) i pola litre mleka ili nekog drugog mlečnog proizvoda. Ovakav „plan“ ishrane svakako ostavlja mesta za neku poslasticu i definitivno NE znači da treba da gladujete.
  • Svaka dijeta posle porođaja treba da sačeka da prestanete da dojite bebu – u tom periodu biće vam potrebno dodatnih 500 kalorija da biste imali snage i dovoljnu količinu mleka.
  • Priznajemo da vam neće biti lako da mirno gledate kako se gojite. Ali, upamtite, gojite se sa razlogom! A koji je bolji razlog od zdravlja vaše bebe?
  • Ekstra kilogrami koje ćete „nabaciti“ imaju i tu svrhu da vam obezbede dovoljno snage za porođaj i period dojenja. Osim toga, veći deo kilograma koje „nabacite“ tokom trudnoće čini voda, a ne masne naslage: trudnice se u proseku ugoje 12 kg, a tek trećinu te količne čine masne naslage.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije