ovčije boginje varičela
24.11.2022 Zdravlje deteta

Ovčije boginje (varičela): kako negovati dete?

Svako malo, a u pojedinim opštinama izbija epidemija ovčijih boginja – varičele. Kako prepoznati varičelu i kako brinuti o bolesnom detetu?

Šta su varičele?

Varičele su jako zarazno obolenje koje izaziva virus iz porodice herpesa – zoster virus. Tipično za ovaj virus je da ostavlja doživotni imunitet kod većine ljudi ( ko je jednom imao boginje više ih ne dobija), ali ostaje uspavan u organizmu. Kod nekih odraslih on se „probudi“ i izazove drugačiju infekciju: herpes zoster.

Prenosi se kapljičnim putem, jako je zarazan, a virus ostaje aktivan i na predmetima sa kojima je oboleli mališan dolazio u dodir, zato se tako lako prenosi po vrtićima. Period inkuvacije varičele je do 4 nedelje, što znači da dete može da dobije boginje čak 28 dana nakon kontakta sa obolelim drugarom.

Varičele mogu da dobiju i odrasli, ali ih oni mnogo teže podnose i obično su praćene komplikacijama. Komplikacije su moguće i kod dece, ali se događaju retko. Najteža komplikacija izazvana varičelom je meningitis.

Postoji vakcina protiv varičele i prema najavama nadležnih uskoro bi trebalo da se nađe na spisku obaveznih vakcina za decu.

Kako izgledaju ovčije boginje?

varičela u početnoj fazi

Uobičajeno je da dete dva do tri dana pre izbijanja boginja ima blago povišenu temperaturu bez drugih simptoma ili sa izuzetno blagim simptomima respiratorne infekcije. Izbijanje ospi počinje na detetovom trupu, stomaku i leđima i širi se u talasima. Obično ospe izbijaju u tri talasa, tokom sedam dana. Znaćete da se boginje više neće širiti i da je posledni talas završen kada detetu boginje izbiju po šakama i stopalima – to je završna faza.

Kada izbija, boginjica podseća na crvenu tačkicu. Već kroz 10 do najviše 20 minuta formira se vezikula – vodeni plih koji će trajati nekoliko dana. Nakon toga plih puca, tečnost ističe, a na mestu ospe sa stvara krastica. Smatra se da boginje traju oko tri nedelja. (Pogledajte i: Kako prepoznati male boginje?)

Koliko dugo je dete koje ima boginje zarazno?

Računajte da je dete zarazno oko tri nedelje. Ono postaje zarazno već sa prvim simptomima koji se obično događaju 48 sati pre izbijanja osipa. Svaka vezikula na telu deteta je potencijalni izvor zaraze varičelom. Dete je zarazno sve dok i poslednji vodeni plik ne prođe i krastica ne zaraste.

Da li dete koje ima varičele sme da se kupa?

Uvreženo je mišljenje da dete koje ima boginje treba da izbegava vodu, ali to je apsolutno pogrešno! Ne postoji nijedan razlog da se mališani ne okupaju, ne rashlade i ne održavaju higijenu.  Važno je samo da ne koriste sapun, osim za pranje ruku ili genitalija. Takođe, lekari često preporučuju kupanje blagim rastvorom hipermangana koji dezinfikuje kožu i ranice nastale od ospica.

Nakon kupanja ne treba trljati kožu peškirom već ili dete uviti u peškir i ostaviti da se osuši ili ga pažljivo posušiti nežno tapkajući peškir po koži. Grubo trljanje može da raščeše ospe i dovede do stvaranja ranica i ožiljaka.

Kako ublažiti svrab kod boginja?

Da biste izbegli ožiljke jako je važno umanjiti svrab koji boginje izazivaju. Kada se dete češe, ono ne samo da rizikuje estetski ružne tragove za ceo život, ono otvara put bakterijama da zagade nastalu ranu i izazovu dodatnu infekciju, dok je dete ionako oslabljenog imuniteta. (Saznajte i: Ovčije boginje u trudnoći)

Zato detetu uredno secite nokte, a kada spava, na ručice mu stavite tanke pamučne rukavičice, poput bebinih prvih. Obavezno nabavite neko sredstvo koje ublažava svrab i tegobe kod boginja. Neka dete boravi u prijatnoj prostoriji da se ne bi znojalo i neka nosi samo lagane tkanine od prirodnih materijala, pre svega pamuka.

Da li dete sa boginjama sme napolje?

Čak i kada imate svoje dvorište i nema opasnosti da dete prenese zrazu ikome drugome, ne smete ga puštati napolje. Svako izlaganje sunčevim zracima pogoršava virusna obolenja kože, a boginje su upravo to. Zato, dete bi trebalo da ostane u stanu najmanje 7 dana od izbijanja boginja. Takođe,visoke temperature mogu da budu opasne za dete sa boginjama koje još uvek ima visoku temperaturu.

Kako negovati dete koje ima varičele?

Važno je da dete odvedete lekaru da potvrdi dijagnozu i da proveri opšte stanje deteta. On će vam reći i koji simptomi su znak da je infekcija počela da se komplikuje, te da na njih obratite pažnju. Dobićete savet o kupovini sredstava koji ublažavaju simptome i zaceljuju ranice od ospi.

Dete koje ima boginje treba da:

  • bude zaštićeno od sunca
  • bude u rashlađenoj prostoriji
  • pije veće količine tečnosti
  • obarajte temperaturu paracetamolom, a ne ibuprofenima
  • održava higijenu tela i kose
  • dobija sredstvo za ublažavanje bolova ukoliko ima ospe u ustima ili na drugim mestima koja mogu biti bolnaLiudmila Chernetska, roman023/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije