03.12.2022 Porođaj

Strah od anestezije i carski rez

Carski rez je operacija srednje težine koja podrazumeva da žena bude uvedena u anesteziju. I baš kao što postoje žene koje se odlučuju za carski rez u strahu od bolova koji prate prirodni porođaj, tako ste možda vi ona mama koja je užasnuta od pomisli na carski  jer – strahuje od anestezije.

Šta je anestezija?

Razvoj moderne hirurgije bi bio nemoguć bez razvoja anesteziologije, najmlađe grane medicine. Anesteziologija je oblast o kojoj se malo zna, a najviše je se plašimo. Anestezija je stanje kontrolisanog gubitka svesnosti i/ili senzacije koja se koristi u cilju određenih medicinskih procedura, najčešće hirurških. Ona ima zadatak da omogući bezbolnost kod pacijenta, ali i bezbednost tokom hirurškog procesa lečenja. Anestezija, pored odsustva svesti i senzacije, takođe uključuje i odsustvo ili umanjenje bola, paralizu (relaksaciju mišića) i amneziju (gubitak sećanja) koja je kratkotrajna i ne ostavlja posledice. (Pročitajte i: Carski rez: Spinalna ili totalna (opšta) anestezija?)

Zašto se javlja strah od anestezije?

“Koliko ću spavati?”, “Da li ću se možda probuditi tokom operacije?”, “ Da li ću se uopšte probuditi?” samo su neka od pitanja koja brinu pacijente.

Ovo je sasvim normalan strah od nepoznatog i to udružen sa strahom od gubitka kontrole. Kada ste nesvesni, vi ste jednostavno prepušteni drugima i zavisite od njih, a mnoge osobe se teško bore sa ovakvom situacijom. Zato, ako vas čeka porođaj ili carski rez, a imate ovakav strah, potražite pomoć. (Saznajte i: Carski rez po ERAS protokolu i sve što o njemu treba da znate)

Sa ciljem da korisnici bolje upoznaju ovu granu medicine ali i dobiju mogućnost da postave pitanja ukoliko imaju strah ili neke nedoumice oko anestezije, DokTok platforma organizuje još jedan live događaj. Događaj će biti održan na Instagram profilu platforme DokTok u sredu 29.06. u 18h tokom kojeg će na pitanja korisnika odgovarati dr Aneta Surtov, specijalista anesteziologije i psihoterapeut. Na događaju će korisnici imati priliku da postave pitanja i dobiju odgovore na njih, kako iz ugla anesteziologa sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa pacijentima, tako i iz ugla psihoterapeuta.

 

 
još iz kategorije