Prva menstruacija nakon porođaja
27.02.2023 Porođaj

Prva menstruacija nakon porođaja: Šta da očekujem?

Menstruacije su nešto što nijedna žena ne voli, ali svakako ne želimo da budu nepravilne ili nepostojeće. Menstruacija nam često govori mnogo o našem zdravlju. Međutim, kako treba da izgleda prva menstruacija nakon porođaja?

Prva menstruacija nakon porođaja: Kada ću je dobiti?

Menstruacija se razlikuje od žene do žene, tako da je teško tačno odrediti kada možete da očekujete menstruaciju nakon porođaja. Obično se menstruacija javi oko šest do osam nedelja nakon rođenja, ali na to može i da utiče to da li hranite svoju bebu na flašicu ili dojite. Ako hranite bebu na flašicu, verovatno ćete prvu menstruaciju dobiti u 5. ili 6. nedelji nakon porođaja.

Prva menstruacija nakon porođaja: Da li su neredovne menstruacije normalne?

Hormoni trudnoće drastično utiču na naše telo jer nas pripremaju za rađanje, porođaj i dojenje. Nivo hormona se ne vraća odmah u normalu nakon porođaja, tako da je sasvim normalni da žene imaju neredovne menstruacije nakon rođenja. Takođe, moguće su promene u učestalosti, ali i u obimu kada je u pitanju prva menstruacija nakon porođaja.

Da li dojenje utiče na menstruaciju?

Majke koje doje ovulaciju počinju mnogo kasnije. Hormon koji je odgovoran za lučenje mleka, prolaktin, potiskuje proces ovulacije. Dok majka doji, prolaktin će ostati u telu i uticati na menstruaciju. Tek kada se uspešan ciklus ovulacije završi, ponovo ćete imati menstruaciju.

Da li menstruacija utiče na majčino mleko?

Kada se menstruacija vrati, možda ćete primetiti nekoliko razlika u mleku zbog hormonalnih promena. Ovo može uključivati smanjenje učestalosti hranjenje vaše bebe i dovod mleka. Iako te promene neće uticati na put vašeg dojenja, vaša beba će možda primetiti da je ukus drugačiji nego ranije. Ali ne brinite, to je normalno.

Prva menstruacija nakon porođaja: Šta mogu da očekujem?

Svaki organizam je drugačiji, ali ovi neki simptomi su normalni kada je u pitanju prva menstruacija nakon porođaja.

  • Neredovne menstruacije
  • Grčevi
  • Teže menstruacije nego ranije
  • Mali krvni ugrušci – ako ste imali krvne ugruške u menstruaciji koja je trajala nedelju dana ili imate veći gubitak krvi nego ranije, obratite se lekaru.

Pored promena u vašim hormonima, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na menstruaciju nakon porođaja. Težina koju ste dobili tokom trudnoće neće nestati samo tako, mada neke mame mogu i prebrzo izgubiti težinu zbog nedostatka sna i loše ishrane. Težina ima uticaj na hormone, pa će i to uticati na vaš menstrualni ciklus.

Šta mogu da učinim da mi se hormoni normalizuju?

Hormoni mogu brže dostići normalne nivoe ako vežbate ili imate seks nakon porođaja, međutim oni često ostaju nestalni i nepredvidivi mesecima. Bez obzira na povratak menstruacije, vi možete ponovo ostati trudni tri nedelje nakon porođaja. Vežbanje pomaže u obnavljanju ravnoteže hormona u vašem telu, što je značajan faktor za povratak menstruacije.  Veoma je važno i da se zdravo hranite. I ono što je verovatno najteže, trudite se da se ne stresirate.  Pokušajte sa meditacijom ili postnatalnom jogom.

Dakle, najvažnije je da ne budete pod stresom i da vodite računa o fizičkoj aktivnosti i ishrani. Prva menstruacija nakon porođaja vam verovatno neće doneti ništa što niste videli do sada, tako da ne morate da brinete o iznenađenjima. Ako vam nešto bude čudno, uvek moete da se posavetujete sa lekarom.
grinvalds/GettyImagesPlus

još iz kategorije