seks nakon carskog reza
10.02.2023 Kutak za mame

Seks nakon carskog reza: Koliko dugo moram da čekam?

Oporavak od carskog reza može da potraje. Iako ste verovatno još u fazi oporavka i ni ne pomišljate na intimne odnose, važno je znati koliko dugo treba da čekate pre nego što imate  seks nakon carskog reza.

Seks nakon carskog reza: Šta treba da znam?

Možda mislite da je seks nakon carskog reza lakši od seksa nakon prirodnog porođaja zbog manje komplikacija u vaginalnom području. Međutim i žene koje su imale carski rez se suočavaju sa problemima u spavaćoj sobi. Naročito u prvih nekoliko meseci posle porođaja.Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate pre nego što ponovo stupite u intimne odnose.

Kada mogu da imam seks nakon carskog reza?

Naravno, svačije telo je drugačije i oporavlja se drugačijom brzinom. Iako ne postoji utvrđeno pravilo, mnoge žene se se osećale prijatno kada su počele da imaju odnose između četiri i šest nedelja nakon porođaja. Svakako, nemojte da imate seks nakon carskog reza dok vam „dozvolu“ za to nije dao vaš lekar.

Oporavak nakon carskog reza

Bez obzira da li ste imali elektivni ili prirodni carski rez, dobra je ideja da sačekate dok se vaš grlić materice u potpunosti ne zatvori. Ovo obično traje šest nedelja. Međutim, uobičajeno je da ćete i dalje osećati nelagodnost oko ožiljka i nakon šest nedelja. Ovo može uključivati utrnulost ili peckanje. To je normalno, ali ako primetite da se simptomi pogoršavaju ili dobijate temperaturu, trebalo bi da potražite pomoć svog lekara.  Takođe, nemojte se iznenaditi ako vam dojenje bude teško, a udobno spavanje  skoro nemoguće.

Kako da olakšam sebi seks nakon carskog reza?

Normalno je da osećate malo straha od seksa prvi put nakon što je vaše telo prošlo kroz porođaj. Veoma je važno da razgovarate o tome kako se osećate sa svojim partnerom. Isprobajte opuštajuću predigru. Ovo može uključivati masažu pre pokušaja nekih seksualnih položaja. Takođe, bilo bi dobro da koristite više lubrikanata nego pre. Seks igračke takođe mogu pomoći.

Međutim, imajte na umu da neke žene doživljavaju seksualnu disfunkciju nakon carskog reza. Ako osetite da je seks neobično bolan, obratite se lekaru. Takođe, razmislite o kontraceptivima jer trudnoća se može ponovo dogoditi ubrzo nakon što ponovo počnete da imate odnose.

U svakom slučaju, probajte da se opustite i da ne očekujete da će vas seks nakon carskog reza boleti. Teško ćete se opustiti ako se budete vodili tom misli. Verujte vašem partneru i prepustite se užitku.
shironosov/GettyImagesPlus

još iz kategorije