Svrab kože kod dece i beba

 

Svrab kože se javlja kod odraslih i kod dece kao manifestacija različitih promena na koži. Bebe I deca mlađeg uzrasta imaju mnogo niži prag osetljivosti u odnosu na odrasle te se u njihovom slučaju treba posebno posvetiti rešavanju ovog problema I iznalaženju optimalnog rešenja za smirivanje svraba.

Svrab kože kod dece i beba može da se javi u sledećim stanjima:

  • ekcemi na koži, posebno kada su u akutnoj fazi
  • ujed komarca, pauka ili drugog insekta
  • ojedi kod beba u pelenskoj regiji
  • ojedi na koži u prevojima
  • alergije na koži u vidu koprivnjače
  • ovčije boginje

Ekcem je česta pojava kod beba I dece u najranijem detinjstvu. Karakteriše ga crvenilo I svrab kože na licu I prevojima (laktovi, kolena), a dodatno se iritira češanjem. Bebe I decu je teško sprečiti da se češu, te je važno pronaći način da se se svrab kože ublaži.

Ujedi insekata kod dece mlađeg uzrasta su takođe praćeni svrabom, a ponekad se mogu javiti I burnije reakcije na koži kao što su otok I bol.

Pelenska regija kod beba je posebno osetljiva s obzirom da je koža u tom delu u stalnom kontaktu sa urinom i fecesom i stoga sklonija ojedima i upalama uz prateći svrab kože. Ojedi kože kod dece se mogu javiti I na drugim delovima kože usled znojenja, posebno u prevojima na kojima se javljaju crvenilo I osip koji svrbi.

Alergija na neku hranu se kod dece manifestuje u vidu crvenih pečata na koži, takozvane koprivnjače koju opet prati uporan svrab.

Poseban problem je svrab kože kod ovčijih boginja. Ovčije boginje su praćenje osipom na koži I intenzivnim svrabom. Izbijanje osipa traje nekoliko dana. Potom se stvaraju plikovi na koži koji pucaju I prerastaju u kraste. Ceo proces ume da bude veoma neprijatan za dete te je važno nabaviti odgovarajući preparat koji može da pomogne, umiri svrab I spreči da se češanjem prodube kraste koje, ukoliko postanu previše duboke, mogu da ostave trajne ožiljke na koži.

Kada su bebe i deca u pitanju najbolje je pokušati sa smirivanjem svraba uz pomoć nekog prirodnog proizvoda. U apotekama se može naći Fitomel 7 junior gel sa 7 prirodnih sastojaka koji, osim što ima blago hladeći efekat I umirujući efekat na kožu, smiruje svrab različitog porekla. Sastav Fitomel 7 junior gela čine: koloidna ovsena smeša sa beta-glukanima, ekstrakt hamamelisa, bisabolol, pantenol, sok aloje, vitamin E i etarsko ulje lavande. Preporučuje se za smirivanje svraba, crveniila I nadraženosti kože kode dece u stanjima kao što su ovčije boginje, ekcem, kožne alergije, ujedi insekata, ojedi kože i pelenski osip.

 

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije