Implantacija oplođene jajne ćelije
11.05.2023 Začeće

Implantacija oplođene jajne ćelije: Šta je to?

Implantacija oplođene jajne ćelije je ključan deo u procesu začeća. Međutim, o implantaciji se i ne govori toliko koliko o drugim simptomima trudnoće. Evo šta treba da znate.

Šta je implantacija oplođene jajne ćelije?

Implantacija je proces u kom se oplođena jajna ćelija vezuje za matericu nakon začeća. Bez ovoga ne može doći do trudnoće. Dakle, nakon oplodnje, oplođeno jaje (zigot) putuje kroz jajovod i prolazi nekoliko krugova deobe ćelije dok se kreće ka materici. Kad zigot stigne do materice, onda se događa implantacija u sluznicu materice.

Kada dolazi do implantacije nakon začeća?

Implantacija se obično događa šest do 12 dana nakon začeća (ulaska spermatozoida u jajnu ćeliju). Međutim, ovaj raspon varira od osobe do osobe jer se zasniva na tome koliko brzo nakon začeća zigot stiže do materice. Pored pomeranja zigota, postoji još nekoliko faktora koji moraju biti uspešni da bi došlo do trudnoće. To podrazumeva odgovarajuće nivoa hormona estrogena i pregesterona, adekvatan protok krvi u matericu, zadrav embrion i prihvatajuću matericu. To sve treba da se dogodi u pravoj fazi menstrualnog ciklusa. Ako zigot stigne pre šestog dana, endometrijum neće biti spreman.

Implantacija oplođene jajne ćelije: Simptomi

Postoje neki fizički vidljivi simptomi koji ukazuju na uspešnu implantaciju. Ipak, ovo može da se dogodi i bez bilo kakvih propratnih simptoma. A to su:

  • Svetle mrlje krvi na donjem vešu (implantacijsko krvarenje)
  • Grčevi uzrokovani zigotom koji se uvlači u sluznicu materice
  • Blago povećanje telesne temperature
  • Promena ckonzistencije i količine cervikalne sluzi
  • Otok ili osetljivost dojke

Nakon koliko dana će biti pozitivan test na trudnoću?

Nakon implantacije, hormon trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin) počinje da raste. Često ne treba mnogo vremena da ovaj hormon dostigne nivoe koji se mogu otkriti. Iako se razlikuje od osobe do osobe, hCG se može otkriti testom krvi osam do 11 dana nakon oplodnje ili testom urina 12 do 14 dana nakon oplodnje. Za najtačnije rezultate, najbolje je sačekati najmanje nekoliko dana nakon izostanka menstruacije pre nego što uradite test.

Uspešna implantacija uz tretmane plodnosti

Za osobe koje koriste metode poput veštačke oplodnje ili vantelesne oplodnje da bi zatrudnele, preduzimaju se koraci za optimizaciju vremena i povećanje verovatnoće uspešne oplodnje i implantacije. U zavisnosti od individualnih okolnosti, oplodnja može biti tempirana da se desi neposredno pre ovulacije. Takođe, lekari proveravaju da li je materica spremna za implantaciju oplođene jajne ćelije pre nego što se ćelije ubace.

Dakle, ovo je ključan deo procesa oplodnje i začeća. Ukoliko primetite neke druge simptome koji vas zabrinjavaju ili vas interesuju još neke informacija, obavezno se obratite lekaru.
stefanamer/GettyImagesPlus

još iz kategorije