Znakovi zdrave trudnoće
06.05.2023 Trudnoća

Ovi čudni simptomi su znakovi zdrave trudnoće

Niko nikada nije rekao da je trudnoća laka. Dobro je znati da zdrave trudnice imaju neke od vrlo čudnih simptoma koji mogu biti i zabrinjavajući ukoliko niste upućeni da je to sasvim normalno. Ova 4 simptoma su znakovi zdrave trudnoće!

Ovi čudni simptomi su znakovi zdrave trudnoće

Bolne natečene grudi

Bolne, uvećane i osetljive grudi javljaju se još od samog početka trudnoće. Ovo se dešava zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona. Porast hormona može učiniti da ovaj simptom bude vrlo neprijatan, ali je to takođe pokazatelj da se vaše telo dobro prilagođava trudnoći.

Vaginalni iscedak

Povećan vaginalni iscedak tokom trudnoće dešava se takođe zbog porasta estrogena. Mnoge žene u trudnoći primećuju porast vodenog, bistrog sekreta bez mirisa. Osim što je ovo znak zdrave trudnoće, smatra se i da dodatni iscedak pomaže u čišćenju vagine i čak sprečava ulazak infekcija u matericu.

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine se najčešće javljaju u prvom tromesečju i to je jedan od prvih znakova trudnoće. Iako borba protiv mučnina može biti iscrpljujuća, jutarnje mučnine su zapravo deo zdrave trudnoće. Ne zna se koji je tačan razlog za mučnine, ali mnogi stručnjaci smatraju da je za to kriv brz porast hCG-a.

Često povraćanje, veruje se, sugeriše da je manja verovatnoća da ćete doživeti pobačaj ili da ćete se prerano poroditi. Osim toga, deca čije majke često povraćaju u trudnoći imaju manje urođenih mana i imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Mučnina, uz sve to, sprečava trudnice da jedu onu hranu koja bi mogla naškoditi njihovoj bebi u prvom tromesečju kada se razvijaju bebini organi. Meso i povrće mogu sadržati toksine ili parazite koji mogu povrediti fetus. Kada osoba jede isključivo blagu hranu, to sprečava potencijalno izlaganje toksinima.

Ukoliko nemate jutarnje mučnine, ne treba da se brinete. Mnoge žene koje nemaju jutarnje mučnine rađaju savršeno zdrave bebe.

Iscrpljenost

Umor i iscrpljenost su klasični znaci trudnoće. Ovaj simptom može biti prisutan u svih 9 meseci. Iako može biti iscrpljujuće, ovaj osećaj je, u najvećem broju slučajeva – znak zdrave trudnoće, Metabolički, telo trudnice se menja. Hormoni se prilagođavaju a vi nosite ljudsko biće u sebi. Telo je fokusirano da sačuva fetus i to kod vas stvara umor. Kratke pauze i popodnevne dremke vam mogu pomoći u borbi protiv iscrpljenosti.
Jovana Jevtić

Youngoldman/Getty Images Plus

još iz kategorije