10 saveta za ublažavanje mučnina u trudnoći

Iako čak ni stručnjaci ne znaju šta je pravi uzrok ove pojave, mnogi veruju da je mučnina prirodni mehanizam sprečavanja trudnica da pojedu nešto što bi moglo nauditi bebi. Ali, postoje efikasni načini da se mučnina ublaži, čak i eliminiše.

1. Jedite malo, ali često
Prazan želudac u kombinaciji s padovima nivoa šećera u krvi između obroka može izazvati osećaj gađenja prema hrani, kao i mučninu. Birajte namirnice vama prijatnog ukusa, ali vodite računa da sadrže dovoljno proteina i ugljenih hidrata (kreker, keks, jogurt). Izbegavajte kaloričnu, začinjenu i masnu hranu. Ukoliko jaki mirisi hrane izazivaju mučninu, probajte je jesti potpuno ohlađenu ili na toploj temperaturi, jer topla jela snažnije emituju mirise.

2. Akupresurni zavoji namenjeni su eliminisanju mučnine tokom putovanja, ali su podjednako efikasni i protiv jutarnje mučnine. Stavljaju se oko zgloba gde deluju na akupresurne tačke. Mogu se naći u bolje opremljenim apotekama.

3. Đumbir je odavno poznat kao efikasno sredstvo protiv jutarnje mučnine. Koristite ga kao čaj ili kupite svež koren; narendajte ga i pomešajte s toplom vodom.

4. Čaj od nane; ako vam baš đumbir izaziva osećaj mučnine, pokušajte rešiti problem nanom. Menta je poznata po svojim višestruko korisnim učincima, uključujući poboljšanje probave i osvežavanje daha – što će vam biti naročito bitno u trenucima nakon mučnina.

5. Vežbajte; umeren oblik fizičke rekreacije, kao što je šetnja na svežem vazduhu, poboljšaće vam opšte stanje organizma. Pilates vežbe ili joga za trudnice takođe mogu biti efikasni u ublažavanju jutarnjih mučnina i sticanje kondicije potrebne za porod.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije