5 stvari koje (možda) niste znali o bebinom snu

Jedan od prvih problema s kojim se susreću novopečeni roditelji jeste bebin san. Koliko god da spava, čini vam se da nije dovoljno. Međutim, to i nije tako čudno, s obzirom da se bioritam malih ljudi mnogo razlikuje od našeg. Evo šta bi mame i tate trebalo da znaju o bebinom snu…

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Neke novorođene budu budne cele noći, a spavaju preko dana

Mnoge bebe dolaze na ovaj svet sa obratnim osećajem za dan i noć, kaže Čarls Šubin, direktor pedijatrije u „Mercy Family Care“ bolnici u Baltimoru. Beba koja se budi na svakih sat vremena u toku noći, vrpolji se, jede i zahteva pažnju odrasle osobe čini roditelje premorenim. „Ovo može biti veliki izazov za roditelje jer naša tela nisu fiziološki podešena da budu budna cele noći“, kaže Šubin. „Zato je noćna smena tako teška.“

Probajte da dremnete tokom dužih perioda sna vaše bebe i upamtite da je bebina zamena dana za noć privremena. Kako mozak i nervni sisitem vaše bebe sazreva, ciklusi sna će postajati duži i više će spavati noću. Većina beba se prilagodi porodičnom rasporedu za okvirno mesec dana.

Možete potpomoći ovaj proces kreirajući mirnu, zamračenu atmosferu tokom noći, i pustiti sunčeve zrake tokom dana.

2. San novorođenčeta je nestalan i nepredvidiv

Tokom prvih nedelja života većina beba ne bude budna više od dva do četiri sata vezano. Novorođenče uglavnom spava 14 do 18 sati dnevno u prvoj nedelji, kao i 12 do 16 sati do trenutka dok ne napuni mesec dana. Svaka beba je drugačija i neke spavaju manje, a neke više od proseka. Nažalost, čak i ako vaša beba dosta spava, vi se možete osećati umorno i teturati unaokolo. Počećete da krivite nedostatak energije zbog nestalne prirode bebinog sna. S druge strane, neki roditelji su zapanjeni i čak uplašeni koliko njihove novorođene bebe spavaju.

Doktor Skot Koen kaže da je normalno za neku novorođenčad da spavaju i do 20 sati dnevno. Ova faza neće trajati dugo prema rečima doktora.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije