Prolećno „spremanje“ organizma

Kraj zime i početak proleća većini ljudi, naročito onima koji su podložni uticaju meteoroloških prilika, donosi niz tegoba od kojih je najčešći prolećni umor. Uzrok tome su promenjivo vreme, zimska ishrana, koja je često siromašna vitaminom C i nedostatak kretanja.

Dolaskom toplijih dana zbog viših temperatura šire se krvni sudovi i pada krvni pritisak, a često su posledice pospanost, konstantan umor, pad radne sposobnosti, manjak koncentracije, bezvoljnost, anksioznost i depresija. Kad smo umorni, odustajemo brzo i nismo raspoloženi ni za šta jer teško je biti euforičan i iscrpljen istovremeno. Da bisimo pobedili ovakvo stanje potrebno je uvesti neke promene u životni stil.

Evo nekoliko saveta kako pokrenuti energiju:

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Ishrana

Vašem telu je neophodno gorivo u borbi protiv prolećnog umora. Zdrava i celovita ishrana (namirnice bogate vitaminom C, ugljeni hidrati) uz puno vode i prirodnih sokova su samo prva stepenica u obnavljanju energije.Redovni obroci (izbegavati nezdravu hranu i grickalice), takođe su bitni jer se njihovim preskakanjem usporava metabolizam, talože se masne naslage a sve to rezultira osećajem umora i iritiranosti. Ako želite da brzo uđete u formu, to nećete postići bez zdravog doručka.

2. Fizička aktivnost

Manjak energije ne događa se zbog manjka odmora, već manjka kretanja. Da bismo stvarno pobedili umor i ojačali telo, potrebne su nam redovne vežbe. Na taj način umanjiće se rizik od srčanih bolesti, stabilizovati pritisak, ubrzati metabolizam, smanjiti masno tkivo. Redovnim vežbanjem takođe se jača imuni sistem, koji nas bolje štiti od niza poremećaja i bolesti.

3. Aktivne vežbe

Uvedete li vežbanje u svoj život, gubitak viška kilograma i bolje stanje tela, pa time i veća količina energije, zagarantovani su. U početnoj fazi vežbanja pomaže individualni trening. Lični trener je osoba koja svojom stručnošću pomaže, vodi, ali i motiviše. U skladu sa ciljevima kreira potrebni program vežbanja kako bi rezultat bio zadovoljavajući. Bilo kakva da je specifičnost koju želite rešiti, lični treneri motivisacće vas zanimljivim i energičnim vežbama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije