Neobične činjenice o bebama

Život s novorođenom bebom pun je iznenađenja, posebno roditeljima kojima je to prvo dete. Evo nekoliko činjenica koje mogu delovati “zbunjujuće”.

Foto: Albumarium

1. Mišići očiju su im toliko labavi da u prvih nekoliko nedjelja mogu pomerati oči u različitim smerovima istovremeno. Nemojte se uplašiti, to je normalno, posebno ako je beba umorna. Ako se to nastavi događati i kasnije upozorite doktora na redovnom pregledu.

2. Bebe jedu vrlo često. To i nije neobično ako imate na umu da im je pri rođenju želudac veličine trešnje, a u dobi od dve nedelje veličine jajeta. Veće količine mleka jednostavno ne mogu da stanu pa je neophodno bebu često hraniti. Adaptirano mleko se vari duže od majčinog pa su takvi obroci nešto ređi.

3. Imaju gasove, kao odrasle osobe. Bebe tokom hranjenja progutaju i mnogo vazduha. Deo izbace podrigivanjem, ali deo prođe kroz ceo probavni sistem. Gasovi mogu biti učestaliji ako je mama jela hranu koja nadima.

4. Živahno spavaju. Bebe, neretko, tokom sna proizvode brojne zvukove, pomeraju ruke, noge, oči. To je sasvim normalno. S druge strane, hrkanje može ukazivati na to da beba ima poteškoće u disanju, bilo zbog prehlade ili iz nekog drugog razloga.

5. Neobično izgledaju. Novorođene bebe su četo naborane i pomalo “zgužvane” nakon porođaja – ipak su dugo bile u skučenom prostoru. Već za nekoliko nedjelja izgledaće mnogo bolje.

6. Vrh glave im je mekan i sunđerast. Bebina lobanja pri rođenju ima rupu na glavi jer joj se kosti još nisu spojile kako bi lakše mogla proći kroz porođajni kanal i kako bi joj omogućile nesmetani razvoj mozga. Zatvaranje fontanele će početi s šest meseci i verovatno završiti do prvog rođendana.

7. Bebe se mogu roditi maljave. One su u materici prekrivene lanugo dlačicama. Većini će ih do poroda otpasti, ali neke će se bebe roditi s mnogo dlačica. Nema razloga za brigu, ubrzo će sve otpasti. To se obično dešava i sa gustom kosom s kojom se bebe rode.

8. Bebe predivno mirišu. Dokazano je da bebin miris pozitivno utiče na majke. Bebe se u početku ne mogu znojiti jer se hrane samo mlekom, a upravo odatle i dolazi taj fini miris.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije