policistični jajnici simptomi
27.03.2023 Začeće

Policistični jajnici: 7 ključnih simptoma

Policistični jajnici su, nažalost, problem s kojim se suočava ogromnom broj žena. Za njih su hormoni nužno zlo. Ali hormoni su veoma važni. Reč je o hemijskim glasnicima tela koji koordiniraju velike i male procese, od  metabolizma i plodnosti do rasta kose i koliko često morate da idete u toalet. Kada hormoni nisu u balansu, izazivaju mnoge probleme koji mogu da variraju od neprijatnih, poput rasta dlaka na mestima gde to zaista ne želite, do ozbiljnih, kao što je povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja. Uobičajena vrsta hormonskog problema je sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji pogađa između 8 i 20 procenata žena. Pojavljuje se kada žene imaju višak androgena, ili muških hormona. Policistični jajnici su jedan od faktora koji ometaju začeće, zato je važno na vreme postaviti dijagnozu i započeti lečenje.

Policistični jajnici: Obratite pažnju na sledeće simptome

1. Neredovne menstruacije

Ne možete da se setite kada ste imali poslednju menstruaciju? To bi mogao biti znak PCOS-a. U dijagnozi se koriste tri glavna simptoma,  a neredovne menstruacije su ključne. Ne samo da žene sa PCOS-om imaju visok nivo muških hormona, već i njihovi jajnici nisu u stanju da proizvode dovoljno progesterona (ženskog hormona) da bi imali normalan menstrualni ciklus. Kao rezultat, imaju neredovne menstrualne cikluse.

2. Imate akne – a niste u pubertetu

Lice puno bubuljica nakon puberteta je simptom broj 2 za dobijanje zvanične dijagnoze. Pošto priliv hormona u pubertetu često izaziva akne, razumljivo je da bi višak hormona izazvan PCOS-om učinio isto.

3. Pojačana maljavost

Ako povremeno imate dlake na bradi, ne brinite. Nekoliko dlačica nije razlog za brigu, ali ako su one guste i jake , bilo bi dobro da proverite hormone.

Policistični jajnici: 4. Duboki zalisci

Dok povišeni nivoi androgena mogu izazvati rast dlaka tamo gde to ne želite, istovremeno mogu dovesti do gubitka kose. Obratite pažnju na svoje zaliske.

5. Ne možete da zatrudnite

PCOS je vodeći uzrok neplodnosti. Kada vaše telo ne stvara dovoljno progesterona za kompletan menstrualni ciklus, to uzrokuje da se nerazvijena jajašca pretvore u ciste u jajnicima. Ciste zatim sprečavaju zdrava jajašca da putuju niz jajovode u matericu.

6. Imate predijabetes ili dijabetes tip 2

Iako lekarima nije potpuno jasno zašto, PCOS je povezan sa insulinskom rezistencijom (ćelije nisu u stanju da pravilno koriste insulin, što dovodi do visokog šećera u krvi). Vremenom, ako se ne leči, ovo može izazvati dijabetes tipa 2.

7. Ugojili ste se

Da li ste se u nekom trenutku svog života ugojili brzo i neočekivano? PCOS bi  mogao biti krivac, posebno ako vam je sada teško da izgubite višak kilograma. Povećanje telesne težine ne bi trebalo da bude jedini simptom za dijagnozu, ali može biti pokazatelj da se nešto nije u redu. PCOS posebno uzrokuje gomilanje masnih naslaga u predelu stomaka.

 

 
Jennifer Miranda/gettyimages.co.uk

još iz kategorije