Žutica kod beba
18.04.2023 Novorođenče

Žutica kod beba: Šta je to i koji su simptomi?

Žutica kod beba je česta pojava pri rođenju, ali i kod nekih beba koje se doje. Međutim, ovo ne mora da bude zabrinjavajuće stanje ako se na vreme odreaguje.

Šta je žutica kod beba?

Žutica podrazumeva žutu promenu boju kože i očiju. Ona nastaje jer bebina krv sadrži višak bilirubina (žuti pigment crvenih krvnih zrnaca).  Žutica kod novorođenčadi je uobičajeno stanje, posebno kod beba rođenih pre 38. nedelje gestacije (prevremeno rođenih beba) i kod nekih beba koje se doje. Žutica se obično javlja jer bebina jetra nije dovoljno zrela da se oslobodi bilirubina u krvotoku. Većini beba nije potrebno lečenje žutice, mada se jako retko moće desiti da nivo bilirubina dovede bebu u opasnos od oštećenja mozga.

Žutica kod beba: Simptomi

Glavni simptom žutice jeste žutilo kože i belog dela u očima. Ovaj simptom se obično pojavljuje između drugog i četvrtog dana nakon rođenja. Da biste proverili da li beba ima žuticu, nežno pritisnite bebino čelo ili nos. Ako koža izgleda žuto tamo gde ste je pritisnuli, verovatno vaša beba ima blagu žuticu. Ako beba nema žuticu, boja kože bi na trenutak trebalo da bude malo svetlija od normalne boje kože. Pregledajte bebu na prirodnom dnevnom svetlu.

Kada treba da posetim doktora?

Većina bolnica testira bebu na žuticu pre otpuštanja. Bebu treba pregledati između trećeg i sedmog dana nakon rođenja jer tada nivo bilirubina obično doseže vrhunac. Postoji još nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na tešku žuticu i tada je neophodno da pozovete doktora. Simptomi su sledeći:

 • Koža vaše bebe postaje žuta
 • Belina oka vaše bebe postaje žuta
 • Beba izgleda bezvoljno ili bolesno ili je teško probuditi
 • Beba ne dobija na težini ili se slabo hrani
 • Beba ispušta visoke tonove

Kako se postavlja dijagnoza žutice?

Lekar će verovatno dijagnostikovati žuticu kod bebe na osnovu pregleda. Međutim, neophodno je da se izmeri nivo bilirubina u krvi vaše bebe i to će odrediti tok lečenja. Testovi za otkrivanje žutice i merenje bilirubina uključuju:

 • Fizički pregled
 • Laboratorijski test uzorka krvi vaše bebe
 • Kožni test pomoću uređaja koji se zove transkutani bilirubinometar, koji meri refleksiju specijalnog svetla koje isijava kroz kožu
 • Vaš lekar može naručiti dodatne testove krvi ili urina

Lečenje žutice kod beba

Blaga žutica kod beba često nestaje sama od sebe u roku od dve ili tri nedelje. Ako je slučaj teži, beba mora da ostane na posmatranju u bilnici. Tretmani za snižavanje bilirubina u krvi vaše bebe mogu uključivati:

 • Poboljšanu ishranu
  Da biste sprečili gubitak težine, lekar može preporučiti češće hranjenje ili suplementeaciju kako bi beba dobijala sve što joj je potrebno kroz ishranu.
 • Svetlosna terapija
  Vašu bebu mogu staviti pod specijalnu lampu koja emituje svetlost u plavp-zelenom spektru. Svetlost menja oblik i strukturu molekula bilirubina na takav način da se onda bilirubin može izlučiti i urinom i stolicom. Tokom lečenja, beba nosi samo pelenu i flastere za oči.
 • Intravenski imunoglobulin
  Žutica može biti povezana i sa razlikom u krvnoj grupi između bebe i manje. Ovo stanje dovodi do toga da beba nosi antitela od majke koja doprinosi razgradnji bebinih krvnih zrnaca. Intravenska transfuzija imunoglobulina (protein u krvi koji smanjuje nivoe antitela) može smanjiti žuticu.
 • Transfuzija razmene
  U retkim slučajevima, ako žutica ne reaguje na druge tretmanje, bebi može biti potrebna razmena transfuzije krvi. Ovo uključuje uzastopno vađenje malih količina krvi koja se zamenjuje krvlju donatora. Na taj način se razblažuje bilirubin i majčina antitela.

Žutica kod beba je česta pojava i nije preterano zabrinjavajuća jer žuticu često dobiju i bebe u bolnici gde lekari odmah odreaguju. Ipak, važno je da pregledate vašu bebu ako nije dobila žuticu dok ste bili u bolnici i da odreagujete na vreme.
Traida/GettyImagesPlus

još iz kategorije