5 strahova sa kojima se suočavaju sve mame

Mamu iz Španije, Lorin Ladiš, za vreme druge trudnoće mučila su mnoga pitanja na koja nije uspela da nađe dogovor sve dok se nije porodila. A evo šta ona ima da poruči budućim mamama druge bebe.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

– Uvek sam želela da imam više od jednog deteta, ali činilo se da se to neće ostvariti, s obzirom na to koliko sam dugo pokušavala da ponovo ostanem u drugom stanju. Međutim, odmah nakon mog četrdesetog rođendana, moj muž i ja smo odlučili da još jednom pokušamo.

U drugom stanju sam ostala iznenađujuće brzo. I baš onda kada je moja želja bila na putu da se ostvari, mene su počele da muče sumnje i strahovi koji su činili da se osećam kao užasna majka i supruga. Kada sam svoja osećanja podelila sa drugim mamama, one su me gledale kao da sam serijski ubica, što je samo učinilo da se osećam još gore (pre 11 godina nisu postojali blogovi i sajtovi gde sam mogla da pročitam da postoje majke koje se osećaju isto kao i ja).

1. Stalno sam se pitala da li sam donela ispravnu odluku
Koliko god da sam želela drugo dete, čak i pošto sam je videla na ultrazvučnom pregledu, i dalje sam se pitala da li sam pogrešila. Tokom prvog trimestra osećala sam veliki umor i nisam mogla da prestanem da razmišljam kako ću uspeti da vodim računa i o trogodišnjakinji i o maloj bebi.

2. Stalno sam se pitala da li ću drugo dete voleti isto kao prvo
Moja prva beba je za mene bila savršena i stalno sam se pitala kako je moguće da može da se rodi još jedna takva beba. Nisam mogla da zamislim slađe i savršenije dete. Kada smo se pripremali da krenemo u porodilište, plakla sam od straha što će se roditi beba koju neću voleti.

3. Plašila sam se ljubomore starijeg deteta
Nisam mogla ni da zamislim svoje trogodišnje dete kako zrelo prihvata malu bebu. Pripremala sam je, kupovala sam joj knjige, haljinice i sitnice i govorila joj kako su joj to poklni od mlađe sestre. Davala sam joj da drži bebu čim smo stigli kući iz porodilišta, kupala sam ih zajedno čim je druga beba bila dovoljno velika, starijoj devojčici sam čitala priče za laku noć dok sam dojila bebu…

4. Brinula sam se da posle druge trudnoće neću uspeti da se vratim u formu
I nikad i nisam. Telo posle bebe je prosto drugačije i to je tako bez obzira šta radite i koliko se trudite. Ali uspela sam da vratim staru kilažu i da vežbam uz dvoje male dece. Uvek postoji način da nađete vreme za vežbanje i da imate relativno izbalansiranu ishranu. Nije lako, ali se može.

5. Mislila sam da je sa dvoje teže nego sa jednim
Da, dođu trenuci kada je mnogo teže sa dvoje dece. Na primer, kada treba da im organizujujete dan, a oni imaju potpuno različite aktivnosti i onda sve to treba da uskladite sa vašim i obavezama vašeg muža. Ali tu su i oni trenuci kada je lakše imati dvoje dece nego jedno. Moja starija devojčica mi i danas pomaže oko mlađe sestre. One imaju 14 i 11 godina i jedna drugoj nedostaju čim su malo duže razdvojene. Upućene su jedna na drugu, a njihova zajednička igra meni daje malo slobodnog vremena da sebe.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije