22.02.2016 Trudnoća

Holestaza: Zastoj žuči u trudnoći

Neke žene imaju veoma jak svrab po rukama i stopalimau i to kasnoj trudnoći. Najčešći uzrok tome je holestaza, česta bolest jetre koja se dobija samo u trudnoći. Saznajte koji su simptomi i kako se leči ovo oboljenje, kao i da li je beba u opasnosti…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Holestaza u trudnoći se javlja kada visoke količine hormona utiču na protok žuči u žučnoj kesi. Holestaza nastaje i kao posledica disfunkcije jetre. Ova bolest se javlja u poslednjem trimestru trudnoće, kada su hormoni u svom vrhuncu, a obično nestaje u roku od nekoliko dana nakon porođaja. Prema nekim procemena, ovo stanje je veoma retko i javlja se kod jedne žene od 1.000 trudnoća.

Šta uzrokuje holestazu u trudnoći?

Hormoni su glavni krivci. Naime, radi se o usporenom oticanju žuči iz žučne kese ili samim žučnim kanalima smeštenim u jetri. Kada se protok žuči zaustavi ili uspori, to izaziva nagomilavanje žučne kiseline u jetri, koja obično odlazi u krvotok i tada nastaje svrab. Zašto dolazi do holestaze kod nekih žena još uvek nije tačno utvrđeno, jer se simptomi posle porođaja obično povlače i to bez posledica.

Koji su simptomi?

– Intenzivan svrab na rukama i stopalima
– Tamna boja urina
– Svetlija stolica
– Umor ili iscrpljenost
– Gubitak apetita
– Depresija

Manje uobičajeni simptomi su:
– Žutica
– Mučnina
– Žute beonjače

Koje su rizične grupe?

Najčešće oboljevaju žene koje su i ranije imale oštećenja jetre i žuči i trudnice čija je majka ili sestra imala holestazu.

Kako se dijagnostikuje?

Najčešće se radi kompletna laboratorijska analize krvi, gde se procenjuje funkcija jetre, žučne kiseline i bilirubina. Blagovremeno postavljanje dijagnoze i lečenje znatno ublažavaju simptome i smanjuju rizik za bebu.

Da li je beba u opasnosti zbog holestaze?

Ukoliko se ne leči ili ne otkrije na vreme bolest može da poveća rizik od preranog porođaja, oštećenja i smrti ploda, kao i unutrašnjih krvarenja majke. Trudnice bi trebalo da piju tablete vitamina K koje pomažu pri koagulaciji krvi, čime se smanjuje rizik od krvarenja tokom porođaja. Porođaj treba ranije uraditi u 37. nedelji – jer se rizik od smrti ploda znatno povećava posle 36. nedelje trudnoće. Porođaj se najčešće radi carskim rezom. U slučaju da terapija ne daje rezultate ženu porađaju i ranije.

Kako se leči?

– Koriste se lekovi i kreme protiv svraba ili lekovi sa kortikosteroidima
– Lekovi da smanjenje koncentracije žučne kiseline
– Stavljaju se hladne kupke kako bi se usporio protok krvi u telu
– Daju se neke vrste steroidi koji povećavaju zrelost bebinih pluća
– Vitamina K za sprečavanje krvarenja na porođaju

Kakve su šanse da majka dobije holestazu u drugoj trudnoći?

To da li će žena dobiti ponovo holestazu, veoma je diskutabilno. Međutim, neki izvori tvrde da žene koje su imale holestazu, imaju do 90 odsto šanse da je ponovo dobiju u budućim trudnoćama.

Da li se svrab javlja i bez holestaze?

Svrab je česta pojava u trudnoći, ali se razlikuje po tome što nije tako jak, a javlja se zbog rastezanja kože. Povišeni nivoi hormona mogu da dovedu do pojave relativno podnošljivog svraba. Ali, nije svaki svrab razlog za uzbunu. Moguće je i da se javi svrab koji intenzitetom izgleda da je holestaza. To je razlog više da se obratite ginekologu, kako bi se postavila prava dijagnoza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije