buduće tate, trudnoća

Specijalni vodič kroz trudnoću za buduće tate: Šta da očekujete iz trimestra u trimestar!

Tatama se možda ne menja telo, ali im se itekako menja život od prvog trenutka trudnoće. Muškarci se suočavaju sa potpuno istim pitanjima i strahovima, kao i žene. Kakav ću biti roditelj? Da li ću biti dobar tata? Da li ću ja sve to moći da postignem? Da li sam dorastao roditeljstvu?

Tate se sve više uključuju u svaki aspekt roditeljstva, a ovo je vodič za sve one tate koji žele da sa svojom partnerkom podele sve trenutke trudnoće i budu joj podrška.

Vodič za tate kroz prvi trimestar

Jutarnja mučnina

Zašto se ovo zove jutarnjom mučninom, nije jasno ni jednoj trudnici. Ovi napadi mučnine traju po ceo dan i često su praćeni povraćanjem. Izuzetno su iscrpljujući, neke žene čak izgube kilograme. Zato, ako buduća mama ima ovaj problem, pomozite joj na sledeći način:

– izbegavajte jake parfeme i dezodoranse (čulo mirisa joj je prenaglašeno, svaki jači miris joj izaziva novi talas mučnine)

– držite se blage hrane (meso, jako začinjena jela, teška jela su joj mučna. Smeta joj čak i miris iz kuhinje. Zato, crvena mesa zamenite živinskim, a kuhinju učinite blagom bar na nekoliko nedelja)

– pravite voćne i povrćne smutije (oni se lakše i brže vare, izazivaju manje mučnince, a dovoljno su hranljivi da vaša beba dobije dovoljno vitamina)

Seks

Telo vaše partnerke prolazi kroz neverovatne promene, hormoni joj divljaju, a kao rezultat može se dogoditi da joj je libido izuzetno naglašen ili da je skroz nestao. Ako je u pitanju prva situacija, opustite se i uživajte! Ne gušite njenu želju iz straha za bebu, nema potrebe. Vaše dete je sasvim bezbedno i lepo smešteno. Ako je želja za vođenjem ljubavi nestala, ne preostaje vam drugo do da budete strpljivi.

Njeno telo

Možda ni ne stiže da vam ispriča sve, a možda i ne želi jer se i sama tek suočava sa promenama. Tek, telo vaše partnerke više uopšte nije isto i pritom ne pričamo o rastućem stomaku i želucu koji ne prihvata nijednu vrstu hrane. Evo šta se sve događa budućoj mami:

– grudi su joj izuzetno osetljive, bolne čak i na najmanji dodir

– bešika joj je pritisnuta i verovatno mora da ide u tolaet čak i noću i to po nekoliko puta

– stopala su joj bolna nakon dugog stajanja i ovaj će osećaj postajati sve gori i gori kako vreme bude odmicalo

Vodič za tate kroz drugi trimestar

Pregledi kod lekara

Nemojte ih propustiti! Ne sekirajte se, nećete biti primorani da gledate ginekološki pregled svoje supruge. Lekar će ultrazvučni pregled obaviti preko stomaka, a vi ćete dobiti jedinstvenu priliku da vidite svoju bebu koja još uvek liči na vanzemaljca. Takođe, moći ćete da čujete srčani ritam bebe, a to je zvuk koji ne zaboravljaju ni mame, ni tate. Uz to, dobićete ogroman plus kod partnerke, a to nije zanemarljivo.

Bebino ime i bebin pol

Sada je vreme da odlučite da li želite da znate pol deteta ili ne. Ukoliko odlučite da saznate pol deteta, nemojte budućoj mami otkrivati svoje prikrivene želje, čak i ako ih imate. Naše društvo i dalje navija za dečake, naročito ako su prva deca u pitanju, a ženi takav pritisak nije potreban. Može samo da izazove strah da njeno dete, koje ona već voli iz sve snage, neće biti prihvaćeno ako ne bude željenog pola. Slobodno se nadajte i navijajte, ali u sebi. I nipošto nemojte dozvoliti da vidi razočarenje ako vam se nade ne ostvare. U krajnjoj liniji, na istom ste pregledu saznali i da je vaše dete zdravo, a to je ipak najvažnije, zar ne?

Ako vas ne pitaju za pol, sigurno vas pitaju za ime. Ne sekirajte se ako ga još niste izabrali, ima vremena. Napravite spisak od desetak imena koja se sviđaju oboma i ostavite da to odleži neko vreme. Ko zna, za mesec dana možda uspete da donesete odluku bez premišljanja.

Ona hrče

Žena koja vas je do skora očaravala svojim blaženim izgledom dok spava, sada ispušta čudne zvukove noću i hrče kao drvoseča! O, da, ovo je jedan od najvećih problema za većinu očeva jer ih drži budnim po pola noći. Ne sekirajte se, sve će proći nekoliko nedelja nakon porođaja, kada telo počne da joj se vraća u normalu.

Možete pomoći i sebi i njoj tako što ćete postaviti ovlaživač u prostoriju. Njoj će to olakšati disanje, a i vama će biti prijatnije.

Lakše se raznežiš

Ne, tata, nisi manje muževan zato što primetiš da ti se ovo događa. Tokom partnerkine trudnoće, budućem tati blago opada nivo testosterona. Priroda se na taj način postarala da i očevi osete potrebu da brinu o potomstvu. Ako iznenada osetite suze dok gledate bebine štrample ili vam se čini da biste mogli zaplakati na sladunjav film, ne sekirajte se: privremeno je i proći će kako beba bude rasla.

Bebin dodir

Buduća mama pokrete bebe može da oseti bitno ranije, ali tate imaju tu čast već oko 24 – 25 nedelje. Ako prislonite ruku na stomak, osetićete kako beba „udara“. Osećaj je odličan, zar ne?

Vodič za tate kroz treći trimestar

Prilagodite kuću trudnici

Stomak vaše žene sada već dostiže vama neočekivanu veličinu. Teško joj je da zaspi, teško da ustane sa kreveta, da se obuje… Prilagodite kuću njenim potrebama: montirajte ručku u kupatilu kako bi lakše ulazila ili izlazila iz kade i jednu u blizini kreveta iz istog razloga.  U pretsoblje postavite stoličicu na koju može da sedne kada se obuva. Sve što joj je potrebno za svakodnevno funkcionisanje, a obično držite van njenog dohvata, spustite na visinu na kojoj može da dohvati bez veranja po stoličicama i merdevinama. Ceniće svaku vašu promišljenost.

Važna pitanja

Možda jeste uobičajeno da žena donosi odluku o tome da li će dojiti ili ne, na koji način će se poroditi i kako će povijati bebu, ali to je i vaše dete. Zato, trebalo bi da naučite po nešto o ovim temama i da pomognete budućoj mami da donese prave odluke.

Torba za porodilište

Možda će ona odraditi sav deo u porodilištu, ali na vama je da pripremite kuću za bebu. Da postavite posteljinu, sterilišete dudu, pripremite prvu flašicu. Takođe, vi ćete pakovati odelce za izlazak, stvari za mamu, odnositi potrepštine u porodilište… Zato ne bi bilo loše da pustite buduću mamu da vas uputi u sve tajne: gde se nalaze bebine stvari, koje pelene ćete kupovati, koja je odeća dovoljno udobna za jen izlazak iz porodilišta, šta sve treba da uradite na dan kada bude izlazila iz porodilišta, pa čak i kako izgleda pakovanje tih uložaka koje će trošiti narednih nedelja. Budite spremni.

Beba je stigla

U Srbiji je i dalje retkost da otac prisustvuje porođaju, većina porodilišta čak i ne pruža ovu mogućnost. Najverovatnije ćete svoje dete su surpugu videti tek posle dva do pet dana, kada budu napuštali kliniku. Ništa vas ne može spremiti za taj osećaj nakon što je ostavite u porodilištu i budete primorani da satima čekate vesti. Zato, obezbedite podršku i za sebe, u svom najintimnijem krugu. Ne stidite se, verujte – svi očevi su to prošli, samo retko o tome pričaju.
Jonathan Borba/Pexels

još iz kategorije