03.01.2017 Ishrana Saveti

Bebin osmi mesec – vreme je za čvršću hranu

Većina beba u osmom mesecu života ima po koji zubić, što je znak da je potrebno davati im malo čvršću hranu nego ranije. Mleko je i dalje neophodna stavka u jelovniku i poželjno je da bude majčino. Ukoliko majka nema mleka bebi se daje adaptirana mlečna formula sa oznakom 2, ponekad može i jogurt, dok se kravlje mleko uvodi u ishranu posle prvog rođendana. Međutim, nijedno mleko, pa ni majčino, u ovom uzrastu nije dovoljno da bi zadovoljilo sve bebine potrebe, pa se uvodi i nemlečna hrana.

beba zubi

Guliver/Getty

 

Žitarice
Ukoliko dete podnosi gluten, nema više ograničenja u vrsti žitarica koje mu se daju. Mogu se dodavati melku i voćnoj kaši u vidu pahuljica, ali i se pripremati i u vidu žitnih kaša (pr. Palenta)

Meso
Detetu se još uvek ne daje svinjsko meso i riba, ali ostale vrste mogu. Meso treba da je sitno seckano i umešano u kašu od povrća. Umesto mesa može da posluži i tvrdo kuvano, pa ispasirano žumance (naizmenično: jedan dan meso, drugi dan žumance)

Povrće
Osmomesečnoj bebi može se ponuditi: krompir, šargarepa, zelen, karfiol, kupus, prokelj, brokoli, mladi grašak, boranija, spanać… Povrće se daje bareno, a nešto i u obiliku pirea sa mlekom koje dete pije.

Voće
Voćne kaše su mnogim bebama omiljena hrana. Bebi staroj osam meseci možete ponuditi sezonsko voće, osim jagodastog (jagode, maline, kupine). Sa aspekta alergije, najbezbednije su jabuke, šljive i kruške, zatim breskve, kajsije, banane. Bebi se, takođe, može ponuditi voće u obliku soka, ali ne pred spavanje.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije