roditeljska kontrola sadržaja na internetu

Šta je roditeljska kontrola i čemu ona zaista služi?

Onemogućiti detetu da koristi internet postalo je nemoguće u današnje vreme. Pre svega zbog toga što su generacije naše dece u svakom smislu usmerene na nove tehnologije. Stoga, pred roditelje je stavljen jedan od najvećih izazova: kako da usmeri dete ka korisnim sadržajima na internetu?

Ako provodite dane razmišljajući „kako da moje dete koristi internet, a ostane bezbedno?„, vreme je da se upoznate sa opcijama koje pruža roditeljska kontrola.

Šta je to roditeljska kontrola na internetu?

To je serija opcija na pojedinim programima ili aplikacija koje vam omogućavaju da kontrolišete sadržaj sa kojim se vaše dete susreće na internetu. Zahvaljujući brojnim opcijama, možete da odredite koje aplikacije ili programe dete može da koristi, koje sadržaje da gleda, koliko vremena da provodi na internetu. Ove mogućnosti ne odnose se samo na internet, nego i na tv, kao i na korišćenje mobilnih telefona. (Pročitajte i: Priči nikad kraja: Da li su i koliko deca zaštićena na internetu?)

Roditeljska kontrola na desktop računaru ili laptopu

Kod nas, ubedljivo najkorišćeniji operativni sistem jeste Windows. U ovom OS, opcija roditeljske kontrole (parental control / family options u slučaju operativnog sistema W10) pokreće se u Control Panelu.

U zavisnosti od toga za koje se opcije opredelite, vi detetu možete da ograničite vreme tokom kojeg će moći da koristi računa, da mu zabranite pristup određenim programima ili igricama, kao i da mu potpuno onemogućite pristup određenim sekcijama na hard disku.

Roditeljska kontrola na telefonu

Ako vaše dete koristi Android na svom pametnom telefonu, i to verziju Android 7.0 ili noviju, najlakši način da iskontrolišete koje aplikacije koristi jeste Google Family Link. Na ovaj način možete da kontrolišete gotovo sav sadržaj kojem dete pristupa: igrice, video, muzika, filmovi… Ako dete koristi ajfon, tada bi trebalo da potražite Screen Time opciju koja postavlja vrlo slična ograničenja za dete.

Roditeljska kontrola televizijskih programa

Gotovo da nema operatera koji ne pruža mogućnost roditelju da kontroliše sadržaj koji mu dete gleda na tv-u. Najjednostavniji način je zabrana određenih kanala, odnosno postavljanje PIN-a na određene televizijske programe. Jednostavno se aktiviraju, a kompletna uputstva možete dobiti ako kontaktirate svog provajdera.

Aplikacije za roditeljski nadzor

Ako želite dodatnu kontrolu, uvek možete da se opredelite za aplikacije za roditeljski nadzor poznatije i kao aplikacije za špijuniranje. One povezuju vaš uređaj sa detetovim, tako da imate punu kontrolu nad svim informacijama o svom detetu: od kretanja do pretraga koje pravi po Google pretraživaču. Ovo su neke od najpopularnijih aplikacija:

SecureTeen

Ne samo da može da ograniči sadržaj, ova aplikacija roditelju saopštava i sa kime se dete čulo, sa kime se dopisivalo, gde se nalazi u svakom trenutku.

Kids Place

U ovoj aplikaciji pravite profil svog deteta u kome opisujete šta dete sme, a šta ne. Na osnovu ovog profila filtriraju se sadržaji koje dete koristi.

Screen Time 

Ova je aplikacija najpravljena pre svega da bi roditelji kontrolisali vreme koje deca provode na internetu. Možete tačno da odredite koliko vremena dete sme da koristi svaku pojedinačnu aplikaciju koju ima u telefonu.

Find My Kids

Ova je aplikacija prvenstveno namenjena praćenju kretanja deteta, ali omogućava i da kontrolišete koje aplikacije dete skida, da vidi kojem je sadržaju pristupalo preko dana i sa kime je kontaktiralo.
March Tele/Pixabay

još iz kategorije