boravak u prirodi, imunitet dece
22.09.2021 Zdravlje deteta

Boravak u šumi poboljšava imunitet deteta

Kako pojačati imunitet deteta? Jednostavno – odvedite ga u šumu. Ovo je zaključak istraživanja koje je nedavno sprovedeno u Finskoj, a koje je dokazalo da boravak u prirodi direktno utiče imunitet deteta. Zato, ako želite da vam dete bude zdravo, pustite ga da se igra sa biljkama i sa zemljom, poručuju naučnici.

Šuma poboljšava imunitet dece

boravak u prirodi, imunitet detetaOvo je prva studija u kojoj je urbana sredina izmenjena na način za koji se pretpostavljalo da može pozitivno da utiče na zdravlje dece. Istraživači su tokom 28 dana posmatrali promene na koži, u varenju dece, a pratili su i markere u krvi mališana koji su boravili u prirodnom okruženju. Njihovi parametri na kraju su poređeni sa parametrima dece koja su tih 28 dana proveli u jednom običnom finskom vrtiću. (Pogledajte i: Zdrava ishrana čuva zdravlje dece)

Ispostavilo se da je samo 28 dana bilo dovoljno da se zaštitni sloj kože, ali i sluzokože organizma promeni, da se razviju mikroorganizmi koji utiču na povećanje T-ćelija. Ovaj tip ćelija, uz leukocite i antitela, presudan je u borbi koju imunitet vodi protiv brojnih bolesti današnjice.

U suštini, istraživači su dokazali da boravak u prirodi direktno utiče na imuni sistem dece i to pozitivno.

Deca u prirodi treba da provedu 1,5 sati

Da bi se postigli ovakvi rezultati deca su u prirodi provodila dnevno između 30 i 120 minuta. Istraživači su zaključili da je, ako želite da izmenite nabolje imunitet svog deteta, neophodno da mu omogućite kretanje na čistom vazduhu i među biljkama tokom 1,5 sati svakoga dana. (Pročitajte i: 4 načina da ojačate bebin imunitet)

Deca iz ovog istraživanja svakoga dana su bila u prilici da se igraju u livadskoj travi, sa mahovinom, da sade i beru borovnice i ribizle.

 
Allan Mas, Janko Ferlic/Pexels

još iz kategorije