Rešite se noćnih pelena

Savladali ste nošu tokom dana, ali imate dilemu – da li detetu i dalje noću treba stavljati pelene? Većina mama to praktikuje iako im je beba suva tokom dana. Sledite naš jednostavan plan kako bi vam beba ostala suva

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prema mišljenju Amande Džener iz Akademije za navikavanje na nošu, ispravno postupate. „Roditeljima uvek savetujem da sačekaju da dete u dužem periodu ostaje suvo tokom dana pre nego što se uhvate u koštac s noću“, kaže ona. „Ako pokušate da sve postignete odjednom, rezultati će možda izostati i desiće se više ‘nezgodica’ koje mogu biti uznemirujuće za dete, pa će verovatnoća da odustanete biti veća.“
Ali ukoliko ste i vi i vaš mališan spremni, pokušajte da ga odviknete i od noćnih pelena…

Kako naviknuti bebu na nošu

Pripremite se
Nekoliko stvari pomoći će vam da brže uspete. Trebaće vam noćne pantalonice na navlačenje koje dobro apsorbuju tečnost, ali su i dalje suve nakon piškenja. Takođe, neophodna je i vodootporna navlaka za dušek u bebinom krevecu i – lampa. „Mnoga deca boje se mraka. Između druge i treće godine nastupa vreme kad počinju da se plaše“, kaže Amanda. „Prigušeno noćno svetlo do noše ili toaleta delovaće ohrabrujuće.“ Dopustite detetu da vam pomogne da izaberete sve ove stvari. Objasnite mu zašto sve to kupujete i kako će mu to pomoći da ne nosi noćnu pelenu. Ukoliko u domu imate stepenice, bilo bi dobro da na njihovom vrhu ponovo postavite vratanca, ako ste ih uopšte i sklanjali.

Napravite avanturu
Napravite veliki događaj od toga što beba te noći neće nositi pelenu. Recite joj: „Bacićemo ove pelene jer nam više ne trebaju pošto sada nosimo pantalone za odrasle, zar ne? Takođe, ponovite detetu gde odsad noću treba da piški.

PROČITAJTE I… Strategija za roditelje: Odvikavanje od pelena

Ograničite unos tečnosti pre spavanja
Poslednji napitak dajte mališanu pola sata pre spavanja, što je sasvim dovoljno vremena da tečnost prođe kroz njegov urinarni sistem i da isprazni bešiku pre odlaska u krevet.

Nagradite poslednje piškenje
Pre nego što legne u krevet, recite detetu da, dok sedi na noši ili toaletnoj šolji, može birati šta ćete mu čitati pred spavanje. „Možete napraviti i kutiju s nagradama“, predlaže Amanda. „U nju ubacite nekoliko iznenađenja (ne slatkiše), pa neka zavuče ruku i izvlači te stvarčice nakon tolaeta. Za vrlo kratko vreme odlazak u WC povezivaće s nagradom i radiće to automatski. Nagrađivanje neka bude privremeno, dok poslednje piškenje pre spavanja ne postane rutina. Jednom kad to usvoji, nemojte dodavati nagrade u kutiju i igra će spontano prestati“.

Ako treba, pomozite
Detetu napomenite da, ukoliko u toku noći oseti da mu se piški, može samo ići na nošu ili u toalet, ali i da vas može pozvati ako želi. Tako se neće pomokriti u krevet ako se plaši da samo ide u toalet.

Ne dramite
„Nemojte od noćnog piškenja praviti veliku stvar pa da vaš mališan trčkara po stanu u dva sata ujutru“, kaže Amanda. „Uz što manje reči pomozite mu da ode u toalet, a potom ga ponovo ušuškajte u krevet, recite mu da je vreme za spavanje i išunjajte se iz sobe. Malo je verovatno da će mu se prikakiti tokom noći, ali ako se to i desi, rešite sve na miran način.

Nezgode će se dešavati
Prihvatite da će se nezgode dešavati s vremena na vreme, nemojte dramiti zbog toga. Većina dece ne voli mokar krevet, zbog čega će vaš mališan biti samo uznemiren. Rezervnu posteljinu držite u njegovoj sobi kako biste je što brže i lakše zamenili. Ako je dušek upio urin, samo ga okrenite i pozabavite se time ujutru. „Krivite urin, a ne dete“, kaže Amanda. „Recite: ‘Nema veze, ta blesava pika trebalo je da ide u nošu a ne u krevet.“

Pozabavite se sa spavalicom
Ako vaše dete češće mokri u krevet, to možda znači da čvrsto spava i da se ne budi kad mu se piški. U tom slučaju, pre nego što odete na spavanje, podignite ga na nošu. To bi trebalo da činite sve dok vašem mezimcu bešika ne naraste dovoljno da može da primi više urina. Vodite evidenciju šta sve pije tokom dana kako ne bi unosio previše tečnosti.

Budite uporni
Jednom kad počnete noćnu obuku, ne odustajte. „Čak i ako vašem mališanu nije dobro, ne vraćajte se noćnoj peleni, iako će to možda značiti da ćete morati više da čistite ujutru“, apeluje Amanda. Kad nekoliko jutara osvane suv, pantalonice na navlačenje zamenite običnom pidžamom. Recite mu da, kad bude spreman, može da bude i go ispod pidžame ukoliko tako želi.

Save

Save

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije