Tikovi su češći kod dečaka

Tikovi su brzi, nevoljni, iznenadni, automatski pokreti grupe mišića ili delova tela koji se ponavljaju u nepravilnim intervalima. To su pokreti koje dete ili odrastao čovek čini u trenutku kada se nečega plaši ili kada se u određenoj situaciji oseća nesigurnim.

decaci

Tikovi mogu da imaju i kontrafobično značenje. Dete ima neodoljivu potrebu da tik-radnju ponavlja i svaki pokušaj da ga neko u tome spreči, samo povećava njegovu napetost. Što ga više sprečavate, njegova napetost raste kao i potreba za ponavljanjem tika.

Izvođenje tika može se samo privremeno odgoditi voljom ili odrstranjivanjem pažnje, te se s toga takvi metodi „lečenja“ ne preporučuju.

Inače, tikovi se sreću kod 4% dece i češći su kod dečaka bego kod devojčica. Retko se javljaju pre četvrte godine, a najčešći su u uzrastu od šest godina.

Najveći broj tikova (žmirkanje, uvrtanje kose, trljanje nosića…) nestaju sami od sebe ukoliko se atmosfera, u kojoj dete raste, popravi i postane smirenija i manje stresna po dete.

Ako primetite da vaše dete vrši neku „tikersku“ radnju nipošto ga nemojte opominjati, grditi ili kažnjavati zbog toga. Razmislite o tome zbog čega dete to čini, pa se potrudite da otklonite izvor njegovog stresa.

Uvek imajte na umu da se dete određenim radnjama smiruje. Tikovi se mogu lečiti akupunkturom koja daje veoma dobre rezultate i nije štetna po dete.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije