Bez skupih poklona

Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima stalnu stimulaciju da postane još bolje. Međutim, istraživanje je pokazalo da takav pristup sobom nosi bar dva nedostatka.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Istraživači sa Univerziteta Misuri ispitivali su hiljade odraslih mlađih ljudi u cilju utvrđivanja koji sistem vaspitanja primenjuju savremeni roditelji. Ispostavilo se da se većina u vaspitavanju dece služi materijalnim stimulansima.
To znači da ako hoće da ispolje brigu i ljubav prema detetu, najčešće mu kupuju neki poklon. Ako hoće da kazne dete – zabranjuju mu da koristi neke stvari. A ako hoće da ga nauče nekim pravilima i dužnostima, gotovo uvek koriste materijalne stimulanse – novac ili obećanje da će dete dobiti taj i taj gedžet.
Rezultati ovog interesantnog istraživanja su objavljeni u časopisu Consumer Research.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Naučnici su došli do zaključka da sve veći broj mladih majki i očeva stimuliše decu pomoću novca ili stvari. Ako je dete namestilo krevet – dobiće sladoled; ako bude imalo dobre ocene – dobiće iPhone na polugodištu; ako pomaže u raspremanju kuće – dobiće nove farmerke.
Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima stalnu stimulaciju da postane još bolje.
Međutim, istraživanje je pokazalo da takav pristup sobom nosi bar dva nedostatka.
Kao prvo, materijalni pokloni ne usrećuju decu. To je potvrđeno naknadnim istraživanjima. Kao drugo, deca koja od detinjstva imaju takav tretman uče da sebe i druge ocenjuju na osnovu materijalnog dobra kojim raspolažu. Ako detetu plaćate za njegovo primerno ponašanje, ono će na podsvesnom nivou, dakle samo nesvesno toga, početi da se ružno ponaša prema onoj deci koja nemaju igračke kakve ima ono.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije