kako izgleda ožiljak od carskog reza
02.02.2023 Porođaj

Kako izgleda ožiljak od carskog reza i kako ga negovati?

Carski rez možda nije prvi izbor kada dođe do porođaja, ali nekada to je najsigurniji način da se vaša beba rodi. Mnogo budućih mama pita se kako izgleda ožiljak od carskog reza i kako ga negovati. Pre svega trebalo bi zapamtiti da je ožiljak od carskog reza stalno podsećanje na najsrećniji dan – dan kada na svet dolazi vaša beba. Ipak, sasvim je razumljivo da želite da vaš ožiljak lepo zaraste i da ostane samo bleda linija.

Vrste reza i ožiljka od carskog reza

Najčeće rez se izvodi horizontalno preko vaše bikini zone. Ovakav rez koristi se u 95% slučajeva. U veoma retkim slučajevima, najčešće hitnim ili kada se porođaj dešava mnogo pre  termina, može se očekivati vertikalni rez. Takav rez izvodi se na sredini materice. On je bolniji i dublji i potrebno je više vremena pre nego što zaraste.

Najčešće ožiljak od carskog reza lepo i brzo zarasta, a zatim prirodno beli tokom vremena. Samo retko, u nekim slučajevima može doći do keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka. To znači da je ožiljak više podignut.

Ukoliko ste se porodili na carski rez i mislite da proces se zarastanja ne odvija kako treba i da postoji problem, obratite se svom lekaru.

Kako se carski rez zatvara?

Unutrašnji rez, na materici, zatvoren je rastvorljivim šavovima. Za razliku od njega, spoljni rez može se zašiti na više načina.

 • Šavovi: pomoću igle i konca. Može potrajati duže od ostalih metoda, ali mnogi smatraju da je ovo najbolji način.
 • Heftalica za kožu: ovo je najbrža i najlakša opcija.
 • Hirurški lepak: dobar u nekim slučajevima, u zavisnosti od toga koliko je carski rez prošao uspešno.

Kako negovati ožiljak od carskog reza?

Nakon carkog reza, zadržaćete se u bolnici najmanje dva dana. Dok rana ne zaraste, bitno je da se umirite, da ne vozite u narednom periodu, preporučuje se do šest nedelja. U naredne dve nedelje vaš ožiljak bi trebalo dobro da zaceli i da izgleda bolje. Sa zarastanjem ožiljka, i vi ćete se osećati mnogo bolje. Svaka žena različito prolazi kroz proces oporavka, nekima treba šest nedelja, a nekima tri meseca do potpunog oporavka. I u svaka od tih mogućnosti je u redu. Dok se budete oporavljali u bolnici, bićete vezani za kateter najmanje 12 sati. Posle toga, osoblje će vas ohrabriti da ustanete i pokrenete se što je pre moguće.

Pre napuštanja bolnice dobićete savete za negovanje ožiljka kod kuće. Kako bi ožiljak od carskog reza što pre zarastao pratite sledeća uputstva:

Pre nego što napustite bolnicu, vaša babica bi trebalo da vam pokaže i posavetuje kako najbolje da zbrinete ranu kada ste kod kuće. Da biste pomogli da se ožiljak zaraste, sledite ova pravila:

 • Održavajte ranu čistom. Čišćenje s epreporučuje svaki dan.
 • Nakon skidanja zavoja, možete se tuširati.
 • Nemojte koristiti parfemisane sprejeve u blizini rane.
 • Opustite se, nosite udobnu odeću koja vas ne steže.
 • Kada ste u prilici, ožiljak izložite vazduhu. Vazduh pomaže pri zarastanju.
 • Ublažite bol lekovima.
 • Ostanite aktivni. Hidanje je odlično jer je u pitanju nežan oblik vežbanja i povećava protok krvi.

Posetite lekara kako biste proverili da li je sa vašim ožiljkom sve u redu. Šavovi uglavnom prolaze samo, ali ako nemate rastvorljive šavove ili imate spajalice, još je bitnije da posetite lekara kako bi vam stručnjak to uklonio.

Znaci infekcije

Normalno je da u toku zarastanja dožovote stvari kao što su bol, krvarenje, utrnulost i ponekad svrab. Međutim, posetite lekara odmah ukoliko primetite neki od sledećih simptoma:

 • groznica
 • kašalj, kratak dah
 • ožiljak kojki curi, iscedak neprijatnog mirisa
 • povećano crvenilo, otok, bol
 • bol prilikom mokrenja
 • otok i bol u potkolenici
 • jako vaginalno krvarenje

Kako izgleda ožiljak od carskog reza i šta uraditi da bi on izbledeo?

Postoje načini da se ožiljak ublaži.

Nehirurške procedure:

Laserska terapija: Može pomoći u promeni boje, ali možda će vam trebati niz tretmana da biste postigli ono što tražite.

Steroidne injekcije

U ekstremnim slučajevima kada je ožiljak agresivniji, injekcije steroida mogu pomoći da se ožiljak izravna. Razgovarajte sa svojim lekarom o ovoj opciji u vreme c-sekcije ako vaša koža podložna keloidnim ožiljcima.

Hirurške procedure:

Zatezanje stomaka: Za borbu protiv opuštene kože na stomaku, neke mame imaju zatezanje stomaka.

Revizija ožiljaka: Ovo može pomoći da ožiljak izgleda tanji i manje vidljiv.

 
Jovana Jevtić

Regina Burganova/GettyImagesPlus

još iz kategorije