beba treba da piški
02.02.2023 Zdravlje bebe

Koliko i kako beba treba da piški? Ovakva boja i miris može biti razlog za brigu

Urin vaše bebe može izazvati brigu – koje boje treba da bude mokraća, koliko često beba treba da piški, kako treba da miriše urin? Saznajte odgovore.

Koliko često beba treba da piški?

Ako vaša beba mnogo piški, to je obično dobar znak je znači da vaše novorođenče dobija dovoljno hrane. Ako dojite svoje novorođenče, onda je šest ili više mokrih pelena dnevno tokom prvog meseca vaše bebe normalno. Međutim, ako primetite da vaša beba piški više nego obično, na primer više od jednom na sat, onda se obratite lekaru vašeg deteta. Ako vaša beba pati od infekcije urinarnog trakta (UTI), može da plače kada piški, da ima temperaturu, da bude razdražljiva i da ne želi da se hrani. Generalno, ako beba treba da piški oko četiri do šest puta dnevno.

Šta ako moja beba ne piški?

Ako vaše novorođenče piški manje od četiri puta dnevno, to može ukazivati na to da je bolesna ili da ima temperaturu. Verovatno će se vratiti svojoj uobičajenoj rutini piškenja kada se budu osećale bolje. Drugi razlog zašto vaša beba možda ne piški mnogo je ako ne jede dovoljno. Takođe, mališani često manje piške ukoliko su velike vrućine.

* Ako vaša beba uopšte ne piški u roku od šest do osam sati, odmah se obratite svom lekaru.

Koje boje treba da bude bebina mokraća?

Kao i odrasli, zdrava beba mokraće će biti svetlo do tamnožute boje. Ova boja se može promeniti s vremena na vreme ali u većini slučajeva nema razloga za brigu.

Svetlo do tamnožuta mokraća: beba treba da piški svetložutu mokraću jer ukazuje na to da je zdrava. Tamnožuta mokraća može značiti to da je vaša beba malo dehidrirana i da treba da konzumira više tečnosti. Majčino mleko ili formula za mleko su pogodni za bebe mlađe od šest meseci. Nakon toga, vaša beba može početi da pije male količine vode.

Roza mokraća kod bebe: ovo je visoko koncentrisana mokraća (pokušajte da je ne pomešate sa krvlju). Ako vaša beba mnogo piški, nema potrebe za brigom, ali ako se ova boja nastavi, obratite se svom lekaru. Ako vaša novorođena devojčica ima ružičastu mrlju na peleni, to može ukazivati na krv u njenoj mokraći. Ovo je obično privremeno i uzrokovano je maminim hormonima. Ako se ružičasta mokraća i dalje pojavljuje ili je njena mokraća stalno ružičasta nakon što napuni nedelju dana, obratite se lekaru.

Narandžasta, crvena ili braon mokraća kod bebe: ovo obično ukazuje na krv u mokraći vaše bebe. Krv u urinu vaše bebe nije normalna ni za dečake ni za devojčice (nakon jedne nedelje) i obično ukazuje da postoji problem. Trebalo bi da kontaktirate zdravstvenog radnika vašeg deteta ako primetite ove boje u mokraći vaše bebe.

Crvena, smeđa ili zamućena mokraća: ovo može biti znak da vaša beba pati od urinarne infekcije. Ako se to dogodi, odmah se obratite lekaru vašeg deteta, posebno ako primtetite krv.

Crveno-braon mokraća kod bebe: ova boja se takođe naziva „cigla“ i često se može pomešati sa krvlju. To su zapravo kristali urata (nusproizvod koncentrovanog urina) i trebalo bi da nestanu kada vaša beba popije više tečnosti.

beba treba da piški

Miris urina kod bebe

Jak miris urina bebe

Ovo može biti znak da vaša beba ima bakterijsku infekciju. Može dovesti do ozbiljne bolesti ako se ne leči, zbog čega je važno da kontaktirate svog lekara ako mislite da ga vaša beba ima. Znaci infekcije na koje treba obratiti pažnju uključuju krv u mokraći vaše bebe, ako izgleda zamućeno i smrdi. Ako vaša beba ima bakterijsku infekciju može da bude razdražljiva, da ima temperaturu, da mokri mnogo češće nego često ili da pokazuje nelagodu dok mokri.

Sa druge strane, ako bebina mokraća jako miriše i veoma je koncentrisana (tamnožuta), to može biti znak da je vaša beba dehidrirana i da joj fali tečnosti.

Urin bebe slatkog mirisa

Ako bebina mokraća malo miriše slatkasto na javorov sirup, to može ukazivati na ozbiljnu bolest koja se zove urinarna bolest javorovog sirupa (MSUD). Znaci za ovo se obično javljaju u prvih nekoliko dana od rođenja ili između pet meseci i sedam godina. Urin slatkog mirisa takođe može biti znak dijabetesa. Obe bolesti su ozbiljne, pa ako bebina mokraća miriše slatko, obratite se svom lekaru.

 
Miljana Momirović

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije