Naučite da pravilno dojite bebu

Uskladite tehniku dojenja s oblikom i veličinom svojih bradavica i olakšajte bebironu sisanje.

Male ili velike, usmerene napred ili nakrivljene na jednu stranu, uvučene ili izbačene… bradavice mogu biti raznih oblika i veličina, a od njihovih fizičkih karakteristika zavisiće tehnika dojenja i lakoća (ili teškoća) s kojom će beba sisati mleko.

Foto: Guliver/Thinkstock

Budući da ste i vi i vaša beba jedinstveni, nema univerzalno „dobrih“ bradavica, već cela priča zavisi od vaše anatomije, kao i od oblika bebinih usta. U nekim slučajevima sve se od početka savršeno uklapa, dok se negde početni problemi brzo savlađuju. Takođe, postoje slučajevi kada se, zbog nepodudaranja oblika i veličine bradavica i bebinih usta, situacija prilično komplikuje. Tada su podoji dugi i česti, pojavljuju se ranice na bradavicama i beba može imati problema s napredovanjem u težini – bez obzira na to što mama radi sve kako treba, zauzima savršenu pozu tokom dojenja i poštuje sva pravila iz knjiga i časopisa o preduslovima uspešnog dojenja.

Ukoliko ste sebe prepoznali u ovom poslednjem primeru, vreme je da naučite kako da stavite tačku na muke s podojima. Ne treba da brinete ukoliko su vam bradavice prevelike ili premale, jer uvek postoji način da obezbedite bebi dovoljnu količinu mleka.

Pronađite najbolju pozu za dojenje

Svaka beba ima jedinstvene genetske predispozicije, sopstveni tempo razvoja i specifične telesne karakteristike nakon rođenja. To sve utiče na veličinu i karakteristike njene usne duplje, spram čega vi morate birati najbolju pozu za dojenje. Sigurno da će beba sitnije telesne građe koja treba da uzima mleko preko ispupčene, šire bradavice morati da zauzme drugačiji položaj nego krupnija beba koja se hrani na uvučenoj, tanjoj bradavici.

Ukoliko vam bradavice deluje preveliko za bebina usta….
Ako primetite da vaša beba nije u stanju da donjom usnom zahvati veliki deo areole, olakšajte joj tako što ćete stisnuti dojku kako biste dobili što klinastiji oblik. Vodite računa o tome da oblik vaše dojke bude u ravni s linijom bebinih usana. To znači da ćete (kada bebu postavljate u položaj za dojenje preko svog krila) kažiprst i palac staviti u V-oblik.

Ova dva prsta moraju stajati s leve i desne strane bradavice (poput brojeva 3 i 9 na časovniku), i to tako da budu što dalje od bebinih usta, kako ne biste ometali proces sisanja. Pazite da vam palac i kažiprst ne formiraju oblik slova C (pozicije brojeva 12 i 6 na časovniku), jer će vam tada oblik dojke biti pod pravim uglom u odnosu na bebinu liniju usana, pa će dete teško obuhvatiti dojku na pravi način.

PROČITAJTE I… Priprema za dojenje- 5 važnih pitanja i odgovora

Ukoliko su vam bradavice prosečno velike i ispupčene….
U ovom slučaju bebi će biti lako da pravilno postavi usta tokom podoja. Da biste joj malo pomogli, najbolje je da pre početka dojenja namestite bebu tako da joj nos bude naspram bradavice, kako bi ona mogla donjom usnom zahvatiti što veći deo areole, tako da joj gornja usna bude tik iznad bradavice. Na ovaj način bradavica će joj biti smeštena duboko u ustima, gde ne postoji opasnost od povreda.

Ukoliko imate dugačke bradavice…
Zaboravite na saveta koje ste dosad čuli. Pošto je vaša bradavica dugačka, morate drugačije postavljati bebu.
Ovde vam fokus mora biti na bebinoj donjoj usni – što je bliže vašoj dojci, to će bebi biti lakše da zahvati bradavicu. Pritom donja usna ne treba da joj bude priljubljena uz koren bradavice, već oko pola prsta udaljena od njega. Obratite pažnju – kako beba bude rasla, trebalo bi da je postavljate tako da joj donja usna bude sve udaljenija od korena bradavice.

Ukoliko vam bradavice deluju premale za bebina usta…
U ovakvoj situaciji, beba će tokom sisanja, pored bradavice, uvlačiti i deo dojke, zbog čega je najbolje da je pre početka sisanja postavite tako da joj nos bude u ravni s bradavicom, a potom je direktno privučete tako da joj brada „zaroni“ u vašu dojku i da joj bradavica uđe u vaša usta. Ukoliko ne uspe da zahvati dovoljno dojke, može se desiti da joj izvor mleka ispadne. U toj situaciji namestite bebu tako da joj usta budu u liniji s bradavicom, zahvatite dojku kažiprstom i palcem u već pomenutoj V-formi, te joj pomozite da obuhvati što veći deo dojke.

Ukoliko su vam bradavice duge i široke….
Ovde postoje dve mogućnosti – da privučete bebu grudima tako da joj gornja usna bude u ravni s bradavicom ili da joj usta budu naspram bradavice. Međutim, ako su joj usta premala, pa može prihvatiti samo bradavicu, pustite je tako da sisa ukoliko vas ne boli. Kako bude rasla, tako će moći da zahvata sve veći deo dojke, pa će podoji biti sve efikasniji, a povrede bradavice sve ređe.
Redovno proveravajte da li beba dobija u težini, jer se u ovakvim situacijama može desiti da beba deluje kao da sisa, a da zapravo ne bude u mogućnosti da zahvati delove dojke s najvećom koncentracijom mlečnih žlezda i samim tim ne posisa dovoljno mleka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko imate uvučene bradavice…
Gotovo petina žena ima grudi za koje je karakteristično da se bradavice nakon pritiska palcem i kažiprstom na ivici areole povuku unutra umesto da se ispupče. Na sreću, ovakva anatomija nije prepreka za uspešno dojenje, iako se mogu javiti određene neprijatnosti, zbog čega je važno dobro postaviti bebu tokom podoja. Naime, uvučene bradavice imaju manju elastičnost, te se pri njihovom izvlačenju može javiti bol. Zato je preporučljivo da podstaknete bebu da uvuče što veći deo dojke. Ovo može biti problem kada su vam grudi male i pritom trde i čvrste od mleka. Tada možete koristiti silikonske bradavice kao prvu pomoć.

SAZNAJTE I… Kako da dojenje bude lakše?

Ukoliko imate ravne bradavice…
Pošto je reč o sličnom problemu, s tom razlikom što se bradavice nakon testa ne uvlače već ostaju u ravni s areolom, i ovde možete koristiti silikonske bradavice. Vodite računa o tome da veličina silikonskih bradavica bude odgovarajuća. Ukoliko vam je obim bradavica sličan obimu malog prsta, onda vam odgovara mala, ako se podudara sa srednjim prstom, tada vam je potrebna srednja veličina. Ukoliko su vam pak bradavice po obimu sličnije palcu, odaberite veliku. Naravno, silikonska bradavica mora se podudariti s bebinim ustima, tako da nije loše da uzmete dve različite veličine i vidite koja će odgovarati i vama i vašoj bebi.

U kom pravcu su usmerene bradavice?

Jedan od pokazatelja da je vaša beba zauzela dobru pozu tokom podoja jeste i to da joj oba obraza dodiruju dojku. I zato je važno da uzmete u obzir ugao pod kojim vam bradavica stoji. Kad su grudi velike, bradavice su najčešće okrenute nadole, a kad su male, onda stoje pravo i usmerene su napred. Međutim, i ovo se može razlikovati u pojedinačnim slučajevima. I zato, pre nego što postavile bebu na grudi, obratite pažnju na to u kom vam pravcu „idu“ bradavice.
* Ako su vam grudi velike i imate bradavice koje su usmerene nadole, verovatno će vam najviše odgovarati da postavite bebu ispod svoje ruke (takozvana poza ragbi lopte) i malo ispod grudi, tako da joj oba obraza tokom sisanja mogu prianjati na dojku. Tako će vam cela bradavica biti udobno smeštena u bebinim ustima – i beba će podjednako moći da zahvati gornji i donji deo areole.
* U situaciji kada imate male grudi s bradavicama usmerenim napred – najbolje će biti da postavite bebu da leži preko krila, jer će tako moći dobro da zahvati bradavicu i popije dovoljno mleka.

PROČITAJTE I… 6 najboljih položaja za dojenje

Koje su veličine vaše bradavice?

Dobra vest je da možete dojiti bez obzira na veličinu i oblik bradavica. Ne postoje univerzalne mere, ali okvirno se možete orijentisati.
ŠIRINA?
Merite širinu bradavice u njenom korenu (nemojte meriti areolu)
– uža od 12 mm: mala
– 12 mm do 15 mm: prosečna
– 16 mm do 23 mm: velika
– šira od 23 mm: veoma velika
DUŽINA?
– kraća od 5 mm: ravna
5 mm do 12 mm: prosečna
duža od 12 mm: dugačka

Kako da sve „legne“?

Umesto da se nameštate tako da vam bradavica „sedne“ tačno u centar bebinih usta, trudite se da beba zahvati što veći deo areole s donje strane (ispod bradavice), kako bi joj bradavica dospela što dublje u usta. Tako ćete sprečiti ragade (povrede usled nepravilnog dojenja) i olakšati bebi sisanje. Obavezno proverite da li oba bebina obraza naležu na dojku, i to sa iste razdaljine, jer je to potvrda da je bradavica dobro smeštena u ustima.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije