22.12.2014 Moja Beba

Odvikavanje od sisanja

Odbijanje od sisanja, u širem značenju te reči, znači prelazak sa isključivo mlečne ishrane, bez obzira na vrstu mleka, na raznolikiji režim ishrane.

odvikavanje od sisanja

Za dete je prestanak dojenja uvek neprijatan, ali on predstavlja stres i za majku, jer se plaši da će ostati bez dragocenog kontakta sa svojom bebom.

Rekli smo da novorođenče u prvom mesecu sisa najmanje osam puta dnevno, računajući i noćni obrok. Na kraju prvog meseca noćni podoj se ukida, što još ne predstavlja odbijanje. Do petog meseca se daje šest podoja, a posle toga pet.

Sa dohranjivanjem se počinje kada beba napuni šest meseci. U šestom mesecu daju se voće i voćni sokovi, u sedmom povrće, a u osmom se uvodi i meso. Sa odbijanjem se počinje najkasnije u sedmom mesecu.

Strpljivo i polako odbijanje

Postepeno odbijanje od dojke je najbolje, zbog toga što se na ovaj način pruža mogućnost da se bebini sokovi za varenje prilagode novoj vrsti hrane i da se izmena bakterijske crevne flore odigra bez naglih promena.

Pod normalnim uslovima odbijanje treba sprovoditi u rasponu od 3-6 meseci, što zavisi od brojnih činilaca vezanih i za majku i za dete. U ovom slučaju svake dve ili četiri nedelje ukida se po jedan podoj.

Ubrzano odbijanje

Ukoliko majka mora da počne da radi, onda sprovodi se ubrzano odbijanje, što znači da se svake nedelje ukida po jedan podoj i zamenjuje nemlečnim obrokom ili mlečnom formulom, koja se daje na flašicu.

Ovakav način odbijanja može da se realizuje za otprilike šest nedelja. Veoma je važno da je majka smirena i da ništa ne radi na silu. Neke bebe lako je navići na ishranu pomoću flašice, dok se druge tome opiru i uporno traže dojku. Ukoliko je vaša beba „teška“ na prihvatanju flašice, odložite proces odbijanja za nedelju-dve, pa onda pokušajte ponovo.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije