22.12.2014 Vaspitanje

Devojčice i dečaci: Razlike u odvikavanju od pelena

Jedna od većih prekretnica u razvoju deteta svakako je njegovo odvikavanje od pelena. Svako dete zahteva sasvim individualan pristup, odnosno- ne postoji tajna uspeha osim truda i upornosti i roditelja i deteta.

odvikavanje od pelena

Donosimo vam razlike s kojima se roditelji susreću kod odvikavanja od pelena kod devojčica i dečaka.

Bez obzira koliko se trudili da jednako odgojite decu, uvek će se svako dete prvenstveno isticati po svom polu. Dečaci već od malih nogu pokazuju fizičku interakciju sa svetom, dok su devojčice oduvek bile znatno nežnije i osetljivije. Upravo zbog toga nervni sistem devojčica ranije sazreva, pa će i ranije osetiti potrebu za odvikavanje od pelena.

Dečacima će biti potrebno nešto više vremena i to je sasvim normalno. Teranje dece na odvikavanje od pelena pre nego što su i sami spremni na to, imaće neželjeni kontraefekat. Dečaci imaju slabiju koncentraciju pa će učenje novih veština biti znatno teže nego kod devojčica.

Odvikavanje kod devojčica

S devojčicama treba pričati o odvikavanju od pelena. Kupite zanimljivu knjigu koja će devojčicama zbog zanimljivih likova dati dodatnu motivaciju da prestane da nosi pelene.

Devojčice imaju mnogo više pitanja nego što je to slučaj kod dečaka i potrudite se da pronađete zadovoljavajući odgovor na svako od njih.

Objasnite joj pravilan način brisanja nakon uriniranja kako biste izbegli moguće infekcije.

Pohvalite ju za svaki pokušaj odlaska na wc, čak i ako ne uspe dovoljno brzo da stigne do wc-a.

Osuda u ovim slučajevima može bitno narušiti detetovo samopouzdanje, pa je nazadovanje gotovo zagarantovano.

Osmislite grafikon na kojem ćete beležiti uspeh u odvikavanju od pelena.

Odvikavanje kod dečaka

Umesto edukovanja putem knjiga, dečacima će mnogo zanimljivije biti da odvikavanje od pelena uče pretvaranjem obavljanja nužde u svojevrstan sport. U nošu ubacite „metu“. To može biti komadić papira, malo pene za brijanje ili obojene žitarice. Dete mora da pogodi određeni predmet prilikom mokrenja.

Kod dečaka je nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno morate pomiriti. Ako ove nedelje dete gubi zanimanje, pokušajte da ga motivišete. Ako ga odmah vratite u pelene odvikavanje će biti vraćeno na sam početak.

Kao i kod devojčica, izbegavajte kritikovanje. Pohvalite dete kada uspe, utešite ga ako se slučajno dogodi „nezgoda“.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije