pomozite detetu da stekne prijatelje
10.02.2022 Vaspitanje

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Na vreme podstičite svog mališana da postane dobar i odan drug, jer – prijatelji su nam bitan oslonac kroz ceo život. Ujedno, pravila koja važe u drugarstvu, primenjiva su na ceo život i uče nas kako da donosimo prave, a ne lake odluke i da budemo bolji ljudi. 

Kako da pomognem detetu da stekne prijatelje?

Govor tela je važan

Zašto je ovo važno? Dobar drug koristi pozitivnu neverbalnu komunikaciju da pokaže naklonost i zanimanje za svoje prijatelje. Pozitivan govor tela jače deluje na osećanja nego reči. (Saznajte i: 19 rečenica koje će vam pomoći da budete mnogo bolji roditelj!)

Kako da ga naučite? Podstičite mališana da razmisli na koji način koristi svoje telo, ruke, šake i izraze lice kad želi da pokaže da mu je stalo do nekoga, i ponudite mu nekoliko predloga. Objasnite mu da način na koji stoji i na koji gleda druge utiče na to šta će oni misliti o njemu. Naglasite svom mališanu sledeće: da bi trebalo da stoji bliže onome s kim razgovara, da deluje zainteresovano kad mu se drug obraća, da mu bude licem okrenut dok pričaju i da bi trebalo druga da uteši i smiri kad je ovaj uznemiren i tužan.

Pokažite detetu šta je empatija

Zašto je ovo važno? Dobar prijatelj pokazuje empatiju, iskreno razumevanje kako se drugo dete oseća. Vaš će mališan već sa 18 meseci biti u stanju da shvati kako i druge osobe imaju misli i emocije koje su nezavisne od njegovih (poznato kao „teorija uma”), što je odličan osnov za dalji rad, tokom kog će dete početi da pokazuje interesovanje za sadržaj tih misli i emocija. Tek kad ih bude moglo prepoznati – biće spremno i da nauči kako da reaguje na njih. U praksi to znači kako ne treba da očekujete od svog jednogodišnjaka da zagrli druga kojeg je prethodno „mlatnuo” u borbi za igračku, jer on još uvek ne shvata da se njegov drugar oseća loše. Međutim, vaš trogodišnjak trebalo bi da zna da se izvini nakon slične situacije.

Kako da ga naučite? Navedite svog mališana da razmisli o tome kako se drugo dete oseća, na primer, kad je srećno ili uznemireno. Što više razmišlja o emocijama drugih, to je bolje za njega. U početku će mu to možda biti teško, jer većina mlađe dece misli samo na sebe, i emotivne reakcije svojih vršnjaka često ih iznenade. Dete bi trebalo da učini nešto da pokaže svoju empatiju. Na primer, kad vidi da mu je drug tužan, trebalo bi da ga uteši, kad primeti da mu je drug usamljen, trebalo bi da mu priđe i da se igra s njim itd. Drugim rečima, vaš mališan treba da nauči da razume kako se njegov drug oseća i pruži mu adekvatnu reakciju.

Za usvajanje i razvijanje empatije potrebno je dosta vremena, zato budite strpljivi. Za vežbu, možete glumiti različita osećanja i zatražiti od deteta da pogodi kako se osećate – pohvalite ga svaki put kad tačno prepozna osećanja koja pokazujete.

Naučite dete da sarađuje sa drugima

Dobar drug sarađuje sa svojim drugom kad se igraju ili učestvuju u zajedničkim aktivnostima. Da bi se slagali, treba da sarađuju.

Zašto je ovo važno? Drugari ne mogu zajedno da se igraju ako ne sarađuju.

Kako da ga naučite? Počnite objašnjavanjem prednosti saradnje. Objasnite svom mališanu da će, ako pomogne drugu, i drug njemu pomoći. Drugim rečima, dobri drugari pružaju jedan drugome podršku kroz saradnju. Dajte detetu mali zadatak koji treba da uradi sa starijom braćom i sestrama, kao što je odlaganje igračaka. Podsetite ga da će zadatak biti brže obavljen ako svi podjednako u njemu učestvuju.

Pitajte dete šta misli o tome kad ono i njegov drug sarađuju u igri ili u nastavnoj aktivnosti. Proverite da li dete shvata da saradnja podrazumeva da obe strane podjednako rade i učestvuju i da to nije isto kao kad jedno dete radi i posao drugog. Pružite mališanu priliku da sarađuje s vama u kućnim poslovima ili u kupovini: neka stavi namirnice u kolica ili vam pomogne u slaganju njegove odeće pred spavanje.

Navedite dete da deli sa drugima

Zašto je to važno? Dobar drug je spreman i rad da deli svoje stvari s drugim detetom, bilo da su u pitanju grickalice, slatkiši, bojice ili igračke. Deljenje je pravi znak prijateljstva i naklonosti jer podrazumeva da se nešto daje bez očekivanja da se nešto dobije zauzvrat. (Pročitajte i: Ostavi, to je moje!)

Kako da ga naučite? Deljenje za malo dete može biti posebno teško jer će mališan morati privremeno da se odvoji od igračke koju voli i kojom želi da se igra, a to nije lako. Deljenje podrazumeva i poverenje, veru u druga da će mu igračku brzo vratiti u istom stanju kakva je bila, a za dete to nije lako da usvoji.

Naučite mališana deljenju tako što ćete mu dati malu kesu slatkiša. Kad mu kesa bude u rukama, pitajte ga da vam da jedan slatkiš umesto da sve zadrži za sebe. Pripremite se za nežno ubeđivanje ako dete isprva odbije da vam da slatkiš. Recite mu: „Tvoj drug će te više voleti ako deliš, i on će radije s tobom posle deliti slatkiše i igračke“. Pokažite mališanu dobar primer tako što ćete i sami deliti stvari s njim. Budite model! Jedino tako kod deteta možete razviti željeno ponašanje. Koristite svaku priliku da pokažete mališanu kako se deli. Kad jedete, ponudite mu „griz”, ili kupite jednu kesicu grickalica i svi jedite iz nje, hranite se međusobno. Još bolje, pokušajte da pronađete svoju omiljenu igračku iz detinjstva (ili je kupite igračku, ali da to vaše dete ne sazna), pa se menjajte igračaka. Šta god da delite, uvek ističite kako uživate u činu davanja. Koristite svaki trenutak kad neko nešto od vas pozajmi da napravite poučnu priču. Slobodno preuveličavajte, „nakitite” je zanimljivim detaljima, kako bi vaš mališan osetio potrebu da i on postane novi superheroj Delilac. Ako imate starijeg sina ili ćerku, neka se i oni priključe. Iznenadićete se koliko se brže i lakše uči od velikog bate ili seke. Roditelji provedu mnogo vremena usmeravajući svoju decu na pravi put, ispravljajući pogrešno ponašanje i kritikujući, pa često zaborave da pohvale kad konačno mališani shvate šta se od njih očekuje. Trudite se da ne propustite da istaknete trenutak kada vaš mališan voljno podeli igračku ili kolačić sa svojim drugom (čak i ako ste na to morali da ga podsetite). Stavite mu do znanja koliko ste srećni zbog njegovog gesta i istaknite koliko je time učinio i svog druga srećnim. Malo-pomalo, ovo podsticanje će imati pozitivan učinak, a vaš mališan će jedva čekati sledeću priliku da i vas i drugara učini srećnim (ili bar čuje reči hvale za svoje lepo ponašanje – što je veliki pomak).

Kako da dete savlada pravila igre

Zašto je to važno? Dobar drug čeka svoj red da učestvuje u igri i poštuje dogovorena pravila čak i kad gubi ili mu je dosadno. Dobri drugovi ne mogu zajedno da se igraju osim ako ne poseduju te dve društvene veštine.

Kako da ga naučite? Sposobnost deteta da strpljivo čeka svoj red dok su drugi u centru pažnje pre njega retko dolazi prirodno, i to je nešto što deca uglavnom moraju da nauče – svi volimo da smo prvi! Kod kuće postoji dosta prilika i mogućnosti da svog mališana naučite ovim veštinama. Pustite ga da sačeka nekoliko minuta pre nego što s vama podeli uzbudljive vesti iz vrtića, ili ga pustite da bude strpljiv za svoje parče kolača dok ne dobijete prvo vi i vaš partner. Dete će tako shvatiti da je čekanje svog reda prirodan deo svakodnevnog života.

Isto tako, dete neće moći da učestvuje u društvenim igrama s vršnjacima ako ne nauči da poštuje pravila. Igrajte se takvih igara s detetom što češće, i objasnite mu zašto je važno da se pravila poštuju. Ohrabrujte mališana što više da istraje kad primetite da postaje frustriran. Naglasite mu da se drugari neće hteti igrati s njim ako odbija da poštuje pravila igre. S vremenom će sigurno shvatiti dobre strane poštovanja pravila.
još iz kategorije