29.09.2014 Korisni saveti

Zbogom umoru: 10 stvari koje će vam vratiti energiju u trudnoći!

Ako ste u drugom stanju i neprekidno ste umorni, postoje vrlo jednostavni načini da vratite energiju. Verujte nam na reč!

energija u trudnoci

Često izlazite napolje
Vitamini koji u našem organizmu nastaju pod dejstvom sunčevih zraka (naročito vitamin D) veoma su važni za optimalnu funkciju imunološkog sistema. Boravite napolju bar 20 minuta svakog dana – šetajte ili jednostavno sedite na klupi.

Grickajte keks
Naučnici su povezali nivo umora sa intenzitetom jutarnje mučnine. No, i za to postoji jednostavno rešenje. Držite nekoliko keksa s đumbirom pored uzglavlja. Ako se ujutro probudite s osećajem mučnine, zbog koje ne možete da ustanete iz postelje, pojedite keks! Tako ćete smiriti želudac.

Koristite prednosti masaže
Blaga masaža može ublažiti bol u leđima, umanjiti tenziju i posledice stresa, ukloniti višak laktične kiseline (koja može narušiti funkciju mišića) u bilo kom delu organizma. Najvažnije od svega je to što za postizanje ovih efekata nije neophodna profesionalna masaža, niti ona mora trajati duže od 20 minuta. Zamolite partnera da blago trlja vaša leđa i vrat da biste osetili olakšanje.

Vodena terapija kod kuće
Osim što je korisna za obnavljanje energije, vodena terapija odlična je za ublažavanje otoka nožnih zglobova. Napunite jedan lavor toplom, a jedan hladnom vodom. Najpre jedan minut držite stopala u toploj vodi, a potom isto toliko vremena u hladnoj.

Više se krećite
Fizičke vežbe eliminišu umor na više načina. Kao prvo, popravljaju držanje tela, stimulišu cirkulaciju i povećavaju količinu kiseonika koja dospeva u mozak. Studije pokazuju da je savršen (i bezbedan) oblik fizičkih vežbi tokom trudnoće onaj u koji se ulaže trud na nivou šest od deset. Na primer, trudnica koje je u dobroj kondiciji u prvom tromesečju ovaj nivo može postići džogingom, dok neko ko je slabije kondicije može to ostvariti brzim hodom. Ipak, eksperti savetuju da se ne vežba duže od pola sata u kontinuitetu, kao i da se pije dosta vode radi sprečavanja dehidratacije.

Ubrzajte cirkulaciju
Evo jednog jednostavnog predloga kako da započnete dan. Pre jutarnjeg tuširanja blago istrljajte suvu kožu mekom četkom. Započnite od stopala (ako još uvek možete da ih dosegnete!), a potom nastavite prema srcu, radi stimulacije protoka krvi, što efikasno podiže nivo energije.

Pijte čaj
Iako je tokom trudnoće jedna šolja kafe dnevno OK, ako ste navikli na više od toga, najbolje je da pijete biljne čajeve umesto uobičajene doze kafe. čaj od mente, na primer, osvežava i podiže nivo budnosti. Što se tiče dugoročnog stabilnog nivoa energije, eksperti preporučuju ispijanje čaja od koprive i komorača, jer ove biljke poboljšavaju apsorpciju gvožđa iz hrane.

Isprobajte akupunkturu
Jedan od osnovnih uzroka trudničkog umora jeste nedostatak sna usled čestih buđenja radi odlaska u toalet i silnih pokušaja da se pronađe najudobniji položaj sa stomakom. Ipak, studije pokazuju da akupunktura može ublažiti simptome insominije do 50%. Pronađite kvalifikovanog terapeuta za akupunkturu, koji je obučen za rad s trudnicama.

Bojama do sreće
Iako ne možete stilski urediti kancelariju prema svojim željama i potrebama, sigurno se možete pobrinuti oko detalja koji će vam podići raspoloženje. To je veoma važno, jer mnoga istraživanja pokazuju da tamne boje negativno utiču na psihu. Crvena stimuliše energiju, dok zelena opušta i smiruje.

Održavajte stabilan nivo šećera u krvi
U prvom tromesečju mnoge žene osećaju pojačanu potrebu za ugljenim hidratima te mnogo manje jedu proteine. No, konzumiranje ugljenih hidrata bez proteina ubrzava proces varenja i uzrokuje visok nivo glukoze u krvi. Takođe, ovakav trend obično izaziva nizak nivo šećera u krvi tokom noći te potrebu za hranom. Kako da izađete na kraj sa čestim buđenjem u tri sata posle ponoći zbog gladi? U početku trudnoće jedite svaka četiri sata. Ako vas muče jutarnje mučnine i ako ste u poodmakloj trudnoći, jedite svaka tri sata. Takođe, kozumirajte namirnice koje se sporo vare, kao što su integralni ugljeni hidrati uz proteine i povrće.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije