bol u leđima tokom trudnoće
06.05.2022 Trudnoća

Bol u leđima tokom trudnoće? Rešeno!

Bol u leđima oseća gotovo svaka trudnica. Za neke, bolovi postaju svakodnevica veće od petog meseca, ali se većina sa pravim mukama suoči pred sam kraj trudnoće, u poslednjem trimestru. Terapija protiv bola je isključena, ali ipak postoje načini na koje se može ublažiti bol u leđima tokom trudnoće.

Zašto leđa toliko bole trudnice?

Tokom trudnoće, mišići vaših leđa, ali i kičma, izloženi su povećanom opterećenju. U proseku, žena tokom perioda graviditeta dobije do 12 kilograma. Uz to, materica koja raste pritiska krvne sudove u karlici i donjem delu leđa. (Pročitajte i: Rešite se bola u leđima i gorušice, upoznajte Aleksandar tehniku)

Kako se povećava vaša telesna težina, tako se menja i držanje i način hoda, pa se menja i položaj kičme, dok se mišići istežu i opterećuju na načine na koji nisu navikli. Uz to, stres, kako emocionalni, tako i fizički, povećan je, što često rezultira bolovima u leđima.

Prirodni lekovi protiv bolova u leđima

Ako verujete u prirodno lečenje, pokušajte s oblozima od kupusa ili gline.

Oblozi od gline: pomešajte glinu sa malo vode, tako da postane meka. Dodajte nekoliko kapi sirćeta. Bolno mesto namažite maslinovim uljem, a glinu uvijte u najlon i potom je stavite na bolno mesto.

Oblog od kupusa: istucite listove kupusa čekićem za meso. Namažite bolno mesto maslinovim ulje, a potom poređajte na njega listove kupusa.

Kako ublažiti bolove u leđima u trudnoći?

Odmarajte

Ovo je izuzetno važno u drugom delu trudnoće, kada se beba ubrzano razvija, naglo dobija u težini i opterećenje na vaš koštano-zglobni sistem postaje sve veće iz dana u dan. To ne znači da treba da zamrznete sve aktivnosti i da provedete dane do porođaja ležeći i dosađujući se – naprotiv. Važno je da pravite pauze kad hodate, da (kad god ste u prilici) izujete obuću i podignete noge kao biste pospešili cirkulaciju… Kada sedite, naslonite se na naslon stolice, dajte svojim mišićima priliku da se opuste.

Masaža

Masaža tokom trudnoće prava je blagodet. Pre svega, ona će vas psihički rasteretiti i smanjiti vam stres, a potom će opustiti i vaše mišiće koji sada trpe daleko veći napor. Osim masaže leđa, za trudnice je izuzetno korisna i masaža stopala, naročito nakon četvrtog meseca trudnoće. Zapamtite samo da masaža u trudnoći nije isto što i obična relaksaciona masaža i da je važno da izaberete obučenog fizioterapeuta. (Pročitajte i : Trudnoća: Kako prevazići bol u leđima)

Pazite na držanje!

Izuzetno je važno u kom položaju spavate tokom trudnoće, i to ne samo zbog bolova u leđima. Zbog pritiska koju beba izaziva, lekari preporučuju da buduće mame spavaju na levom boku. Ukoliko vas često bole donja leđa, pokušajte da, kada legnete, postavite jastuk između nogu, u predelu kolena. To će ispraviti kičmu. Isti efekat postići ćete ako, dok sedite za stolom, vozite auto ili odmarate se na kauču, iza leđa postavite urolani peškir. Ispočetka vam možda neće biti udobno sa ovim „pomagalima”, ali ćete se ubrzo navići jer – dobrobit ćete početi da osećate već posle nekoliko dana.

Supersaveti!

  1. Kada se saginjete, vezujete pertle ili, jednostavno, podižete nešto s poda, zaboravite na savijanje iz struka. Ovaj pokret, na koji smo svi navikli, izaziva dodatan pritisak i opterećenje u leđima trudnica. Umesto da se sagnete, pokušajte da čučnete.

  2. Možda su štikle vaša velika ljubav, ali sada je vreme da malo odmorite stopala. Visoke potpetice, baš kao i potpuno ravna obuća, dovode kičmu u neprirodan položaj i neminovno pojačavaju pritisak i bolove u leđima.
natapetrovich/gettyimagesplus

još iz kategorije