Umor u trudnoći

Umor u trudnoći: Kako podići energiju u trudnoći?

Umor u trudnoći je potpuno normalna pojava. Na kraju krajeva, vaše telo radi prekovremeno da bi odgajalo bebu. Ali osećaj slabosti tokom trudnoće je često mnogo više od potrebe za još jednom dremkom.  Više je nemogućnost kretanja ili normalnog funkcionisanja. Trudnice se često žale na vrtoglavice ili nesvesticu, posebno kada ustanu. A sve to mogu pratiti drhtavica, zbunjenost, pojačano znojenje, zbunjenost, razdražljivost, glavobolja i zamagljen vid. Čak i uz dobar san, možda ćete se osećati previše iscrpljeno da biste obavljali svakodnevne aktivnosti. Ovo može zvučati zastrašujuće, ali povremena slabost tokom trudnoće je zapravo prilično česta i, na sreću, može  se lako rešiti. Čitajte dalje da biste saznali kako.

Umor u trudnoći: Šta vam krade snagu?

Niz stanja može izazvati umor u trudnoći.

 • Među najvećim krivcima je nizak šećer u krvi. Na početku trudnoće (u prvom trimestru), ubrzava se metabolizam i hormoni luduju, ali se apetit smanjuje zahvaljujući mučnini i odbojnosti prema određenoj hrani i mirisima. Na kraju unosite manje kalorija nego što vam je potrebno. Isto se može desiti u trećem trimestru kada jutarnje mučnine možda nestaju, ali beba pritiska stomak, što takođe može da smanji apetit. Šta god da je slučaj, neunošenje dovoljno kalorija može izazvati pad šećera u krvi, što zauzvrat može učiniti da se osećate iscrpljeno.
 • Dehidracija takođe može uzrokovati umor u trudnoći. Vaše potrebe za vodom se povećavaju kada ste trudni. Zaboravite da popijete dovoljno, i osećaćete se tromo ili dezorijentisano.
 • Možda se osećate i slabo tokom trudnoće kada ste pregrejani. Kao što većina trudnica zna, taj osećaj je često praćen vrtoglavicom i mučninom — koji samo pojačavaju želju da samo legnu bilo gde. Takođe, krvni pritisak prirodno pada tokom trudnoće, jer hormonske promene opuštaju kardiovaskularni sistem i uzrokuju širenje krvnih sudova. Niži krvni pritisak može izazvati vrtoglavicu što dodatno pogoršava osećaj umora.
 • Nedostatak gvožđa takođe može biti krivac. Zahtevi za ovim važnim mineralom naglo rastu u trudnoći. Manjak gvožđa vremenom može dovesti do anemije, stanja koje karakterišu umor i vrtoglavica.

Umor u trudnoći: Prva pomoć

Kada vas savlada umor, ne ignorišite ga.

 1. Sedite ili lezite.
 2. Zatim duboko udahnite i lagano izdahnite. Ponovite to nekoliko puta.
 3. Ako možete, podignite noge kako biste poboljšali dotok krvi u mozak. To će olakšati vrtoglavicu.
 4. Zatim popijte veliku čašu vode i pojedite neku voćku. Voće sadrži lako svarljive šećere koji obezbeđuju energiju koju telo može odmah upotrebiti.
 5. Mirujte minimum 15 ili 20 minuta. Kada osetite da vam se energija vratila, polako ustanite. Ponekad prebrzo ustajanje može ponovo izazvati vrtoglavicu.

Kako sprečiti osećaj slabosti tokom trudnoće

 • Jedite češće. Pokušajte da jedete i pijete vodu svaka dva sata kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan. Nosite grickalice sa sobom, gde god da idete. Šaka orašastih plodova, jabuka ili banana su idealni.
 • Pijte dosta vode. Trudnice treba da popiju minimum dva litra vode dnevno.
 • Promenite položaj i polako ustanite. Predugo stajanje ili sedenje u jednom položaju može dovesti do nakupljanja krvi u nogama (naročito stopalima), daleko od mozga.
 • Obratite pažnju na unos gvožđa. Potrebno vam je 27 mg gvožđa dnevno tokom trudnoće (u poređenju sa 18 mg kada niste trudni). Jedite crveno meso, pasulj i zeleno lisnato povrće. Ako je nivo gvožđa nizak, lekar će preporučiti najbolji dodatak ishrani.
 • Rashladite se. Nosite laganu, široku odeću ako vam je vruće.AntonioGuillem/gettyimages.co.uk

još iz kategorije