19.07.2016 Korisni saveti

Kako savladati mučninu na putovanju

Simptomi bolesti vožnje su vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bledilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Evo nekoliko saveta kako da ih sprečite…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bolest kretanja – kinetoza, stvara neprijatne tegobe, i mnogima pokvari putovanje, ali ne predstavlja dugoročan problem, niti ostavlja trajne posledice. Javlja se kao posledica velikog broja nadražaja kojima je organizam izložen prilikom vožnje automobilom, vozom, avionom…

Simptomi su vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bledilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Mada je bolest kretanja neprijatna i naporna, nije ozbiljna i može da se spreči:

1. Gledajte daleko ispred sebe u neku udaljenu tačku na horizontu. Odrasle osobe treba da se voze na prednjem sedištu.

2. Nemojte čitati i igrati video-igrice tokom vožnje, a takođe ne puštajte ni filmove.

3. Neophodno je da vožnja bude što udobnija bez naglog kočenja. Pravite pauze – idealno je da na svakih dva do tri sata napravite pauzu od oko barem 15 minuta.

4. Ne krećite na put praznog stomaka, malo suvog keksa, ili pola banane biće dovoljni.

5. Izbegavajte jaku, masnu hranu i gazirane napitke pre putovanja.

6. Nemojte pušiti u autu. Unutrašnjost automobila treba da bude provetrena. Izbegavajte osveživače vazduha jakih mirisa.

7. Obezbedite svež vazduh. Detetu će biti bolje ako je prozor otvoren, a treba izbeći mirise hrane u kolima. Kvalitetna klima takođe pomaže, ali ni hlađenje ne sme biti prejako.

8. Nemojte se preterano nalivati vodom. Ovo je važno i za decu. Neka piju vodu češće, ali pomalo. Treba izbegavati gazirana pića.

9. U apotekama možete naći lekove koji pomažu da se problem mučnine tokom putovanja ublaži ili spreči.

10. Neki prirodni „lekovi“ takođe mogu da pomognu. Jedan od njih je čaj od đumbira koji treba piti dva sata pre putovanja. Postoje i druge čajne mešavine koje mogu da smire želudac.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije