21.07.2014 Korisni saveti

Kontrolni pregledi pre začeća

Najbolja prevencija i sigurnost za zdravu trudnoću je redovna kontrola zdravstvenog stanja. Ukoliko želite da zatrudnite potrebno je pre začeća da uradite sve redovne preglede, ukoliko uzimate prepisanu terapiju prvo je završite pa tek kada ste sigurni da ste zdravi počnite da razmišljate o začeću.

Preventivom i redovnim pregledom ćete biti najsigurniji da možete da iznesete trudnoću sa uživanjem.

ginekolog

Koji kontrolni pregledi su potrebni da se urade pre začeća?

Tokom kontrole ginekolog će uraditi PAPA test za rano otkrivanje raka grlića materice, vaginalni bris, spoljni pregled, pregled dojke i daće vam uput za kompletnu analizu krvi.

Ginekolog će prekontrolistati vašu istoriju bolesti da bi bio siguran da je sve pod kontrolom. Obavezno naglasite ukoliko ste imali ili još uvek imate probleme sa pritiskom, šećerom, neku hronična bolest ili bilo koje drugo stanje koje ste regulisali lekovima.

Ukoliko ste koristili ili još uvek koristite pilule za kontracepciju posavetujte se kada da prekinete sa korišćenjem kao i posle koliko vremena možete da zatrudnite.

Šta sve da pitam ginekologa tokom posete?

Tokom posete ginekologu pitajte ga sve što vas interesuje u vezi sa začećem, ovulacijom, plodnim danima, koliko je test za utvrđivanje trudnoće pouzdan, kako da prepoznate simptome trudnoće.

Ukoliko ostanete u drugom stanju, pitajte ga kada da dođete na prvu kontrolu, koliko ima kontrola tokom trudnoće i koji pregledi se obavljaju tokom posete.

Koji vitamini se preporučuju pre začeća?

Ukoliko se hranite zdravo, verovatno unosite dovoljno svih vitamina, osim folne kiseline, nju svakako treba da uzimate bar tri meseca pre nego što planirate da ostanete u drugom stanju, i to 0,4 mg dnevno. Nekada su se vitamini uzimali mnogo više, sada važi mišljenje da treba da se hranite zdravo i da će to biti sasvim dovoljno.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije