07.09.2016 Zdravlje bebe

Kako pobediti konstipaciju?

Konstipacija ili zatvor – tvrda i suva stolica – veoma je česta pojava i kod beba i kod dece. Izuzetno je neprijatna i mališan tokom pražnjenja creva plače, jako se napinje, oseća bol, čak mogu da se pojave i tragovi krvi. Saznajte šta treba raditi u tim situacijama…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Koji su uzroci konstipacije?

* Konstipacija se češće javlja kod beba koje piju adaptirano mleko jer od mlečne formule ostane više ostatka u crevima. Ukoliko beba ima čestu konstipaciju od mlečne formule, konsultujte se sa lekarom oko promene formule.

* Jedan od uzroka konstipacije može biti dehidratacija, kada dete popije veoma malo vode u toku dana.

* Kada beba prelazi na čvrstu hranu izgled stolice se menja, a neke namirnice mogu da izazovu konstipaciju.

Šta raditi ukoliko dete ima zatvor?

Detetu treba davati što više tečnosti, voća i povrća sa dosta vlakana. Potrebno je da mu objasnite da čim oseti nagon za pražnjenjem odmah ode u toalet, da bi stvorio naviku redovnog obavljanja nužde.
Ukoliko je stolica vaše bebe tvrda i suva pokušajte da joj dan-dva ne dajete pirinčane kašice. Isto tako oko prvog rođendana može da se javi problem sa konstipacijom jer sa godinu dana dete počinje da pije kravlje mleko sa visokim procentom mlečne masti.
Ako primetite da se zbog mleka izmenila stolica, probajte da smanjite dnevni unos mleka. Pokušajte da motivišete mališana da se što više kreće, jer to isto može da pomogne pri konstipaciji, kao i blaga masaža bebinog stomaka.

Kada otići kod lekara?

Posetite lekara ukoliko dete ima stolicu ređe od tri puta nedeljno. Ukoliko i pored promene u ishrani dete ima zatvor. Nemojte nikad da dajete detetu laksative ukoliko se niste prethodno posavetovali sa lekarom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije