07.07.2016 Zdravlje deteta

Kako prepoznati anemiju kod mališana

Sve je više beba i mališana mlađih od tri godine koji pate od malokrvnosti ili nedostatka gvožđa u krvi. Evo nekih smernica koje treba znati…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Najčešći simptomi

Blaga anemija može da se pojavi bez ikakvih simptoma. Kako nivo gvožđa postaje manji, vaša beba ili dete može da ima sledeće simptome:
* Deluje razdražljivo
* Povremeno kao da ostaje bez daha
* Manje jede
* Deluje umorno i slabo
* Ima glavobolje i vrtoglavice
* Boja kože postaje bledunjava
* Nokti postaju slabi i lomljivi

Malokrvna deca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju pri naporu, a može se javiti i otežano disanje. Kod veće dece mogu se primetiti i teži znaci poremećaja snabdevanja kiseonikom, posebno od strane mozga i srca jer su ova dva organa u tom smislu najosjetljivija (vrtoglavica, zujanje u ušima, titranje pred očima, glavobolja, ubrzan rad i lupanje srca ili neodređeni bolovi u grudima oko srca).

Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove malokrvnosti kod svoje bebe i malog deteta su jače ili slabije izraženo bledilo kože i sluznica (bledilo kože nije pouzdan znak anemije jer boja kože zavisi od njene debljine, prokrvljenosti i pigmentacije). Drugi znakovi anemije su nezainteresovanost za igru, slabiji apetit, pojačano znojenje. Kod dece sa jačom anemijom javlja se lomljivost noktiju i kose.

Kako se dijagnostikuje?

Dijagnozu anemije uspostavlja lekar pregledom i obaveznim laboratorijskim nalazima krvi. Rade se testovi krvi koji mere nivo gvožđa u organizmu kao i sposobnost vezivanja gvožđa (TIBC). Pored ispitivanja broja krvnih ćelija, sastavnim delom analize krvi se smatra i utvrđivanje nivoa hemoglobina i hematokrita koji pokazuju kvalitet krvi.

Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije anemijom se smatra smanjena koncentracija hemoglobina u krvi ispod 110gr/l za decu od šestog meseca do pete godine života, ispod 115gr/l od pete do dvanaeste godine i ispod 120gr/l za decu uzrasta od dvanaeste do petnaeste godine života.

Ukoliko sumnjate da je vaše dete anemično, obratite se lekaru. Nemojte na svoju ruku davati detetu suplemente gvožđa.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije