Ako je dete podložno bolestima – ojačajte mu imunitet

Dobar imuni sistem obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. U suprotnom, organizam postaje podložan umoru i bolesti, pa ne može da se zaštiti od infekcija; bilo da je reč o prehladama ili alergijama, bilo da su uzrokovane produženom imunom neravnotežom. Ukoliko je dete podložno bolestima, roditelji bi trebalo da mu postepeno pojačavaju imunitet.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Osnovni pokazatelj da je imunitet slab

Ako postoje učestale infekcije, koje ne reaguju na primenjenu terapiju, to praktično znači da je dete konstantno bolesno, nikako ne ulazi u fazu u kojoj je duže vreme (najmanje nekoliko meseci) zdravo. Preduslov dobrog imuniteta je da je dete makar u prvih šest meseci dojeno. Beba se rađa sa sistemom koji je nepripremljen za uslove koji postoje u spoljnom svetu, pa imuni sistem tek treba razviti. Prvi imunitet dete dobija od majke putem mleka.

Uvedite dnevni raspored

Važno je da dete u toku dana ima neki svoj raspored: kada jede, kada spava, kada se odmara, kada se igra. Spavanje je od izuzetnog značaja jer se tada stvara hormon rasta, ali i različite komponente imunog sistema. Preporučeno vreme spavanja za decu do navršenih godinu dana je 12-15 sati, za predškolsku decu 10-12 sati, a za školsku decu 7-9 sati. Fizička aktivnost kod dece preporučuje se najmanje pola sata dnevno. To može biti vožnja bicikla, rolera ili jednostavno trčanje na otvorenom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije