Privatni časovi
14.03.2023 Škola

Privatni časovi: Da li i kada su detetu zaista potrebni?

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude uspešno u školi i učenju. Međutim, ponekad deca nailaze na poteškoće sa određenim predmetom. Tada roditelji traže pomoć od nastavnika kako bi njihovo dete savladalo određeno gradivo i tada se organizuju privatni časovi.

Da li su privatni časovi dobra ideja?

Ne postoji ispravan ili pogrešan odgovor na pitanje da li vaše dete treba da ide na privatne časove. Roditelji se često odlučuju na privatne časove ako se njihovo dete muči sa određenim predmetom u školi. Često ova odluka ima pozitivne efekte na detetov uspeh u školi. Odluka zavisi od potreba vašeg deteta i opcija koje su vam dostupne. Međutim, morate da obratite pažnju na to zašto vaše dete ima loše ocene. Da li se samo ne trudi dovoljno ili zaista postoji problem u razumevanju gradiva. Ako je ovo drugo problem, onda možda ne bi bilo loše da pokušate sa privatnim časovima.

Privatni časovi: Koje vrste postoje?

Privatni časovi mogu biti od pomoći pri rešavanju domaćih zadataka, pripreme za ispit ili uopštenog savladavanja gradiva. Postoje tri tipa podučavanja, pa u skladu sa potrebama i navikama vašeg deteta možete odlučiti koji način je za njega najbolji.

Neformalno podučavanje

Ovaj termin se može primeniti na bilo koje podučavanje van školske učionice. Međutim, ovo često podrazumeva pomoć starijeg učenika ili brata odnosno sestre. Takođe, danas su dostupne razne radionice i časovi u privatnim školama kojima je cilj da pomognu vašem detetu da savladaju određeno gradivo (slično dopunskoj nastavi). Roditelji se često odlučuju na ovaj tip privatnih časova ukoliko smatraju da nastavnik ne objašnjava dovoljno dobro ili je detetu lakše da savlada gradivo na drugačiji način.

Online privatni časovi

Online časovi su veoma atraktivna i pristupačna opcija. Ovi privatni časovi se odvijaju preko interneta i zato je mnogo fleksibilnija opcija. Većina onlajn kurseva se odvija samostalno, što znači da su detetu materijali i predmeti dostupni u bilo kom trenutku. Ovi programi su u većini slučajeva unapred napisani i prethodno osmišljeni, pa vaše dete prati određeni plan i program. Međutim, dešava se da ovaj tip privatnih časova ne odgovara detetu jer mu više prija individualni pristup.

Privatni časovi sa nastavnikom

Ako smatrate da neformalno ili onlajn podučavanje nisu dobar izbor za decu, verovatno će biti najbolje da organizujete privatni čas sa nastavnikom. Deca često lakše savladaju gradivo kada nasamo sa nastavnikom prelaze lekcije. To se dešava jer imaju potpunu slobodu da razjasne ono što im predstavlja problem u gradivu, a i moraju sve vreme biti potpuno angažovani. Privatni časovi sa nastavnikom su najbolja opcija i ako sumnjate da vaše dete ima druge poteškoće (poput disleksije) prilikom učenja za koje će im trebati pomoć specijaliste.  Jedina mana ovih privatnih časova je što su često skuplji za razliku od prethodna dva tipa.

Dakle, ako primetite da vaše dete ima problem da savlada neko gradivo ili mu više odgovara neki drugi pristup učenju, nemojte se dvoumiti. Najvažnije je da vaše dete razume lekciju i da naučeno zna da primeni što će se videti i u školskom dnevniku.
Andrii Zastrozhnov/GettyImagesPlus

još iz kategorije