Zašto je trudnicama potrebna voda?

Konzumiranje vode tokom trudnoće veoma je važno zbog promena koje telo prolazi u tom periodu; olakšava većinu propratnih negativnih simptoma drugog stanja, ne samo fizičkih, već i psihičkih. Posebno je važno unositi adekvatne količine vode u osmom mesecu, kada se volumen krvi duplira, pa može doći do kardiovaskularnih problema i hipertenzije.

Adekvatan unos vode u trudnoći pomaže da beba u stomaku raste zdrava, budući da se putem krvi prenose korisne materije do fetusa. Osim što sprečava razne ozbiljne zdravstvene probleme, unos preporučene količine vode sprečava i pojavu akni i čini da lice bude lepše. Ukoliko vežbate, ne zaboravite da pijete vodu pre, u toku i posle treninga.

Konzumiranje dovoljne količine vode sprečava dehidraciju, koja može dovesti do komplikacija, poput glavobolje, vrtoglavice, grčeva, zadržavanja vode. Neke žene, čak, tvrde da im je konzumiranje vode u određenim intervalima pomoglo u olakšavanju jutarnjih mučnina, problema sa varenjem i gorušicom. Takođe, voda sprečava i urinarne infekcije koje su česte tokom drugog stanja, kao i konstipaciju, hemoroide i edem.

Voda ima naročito važnu ulogu u trećem trimestru trudnoće, jer njen nedostatak može prouzrokovati kontrakcije i prevremeni porođaj.

Optimalan minimum koliko vode trudnica treba da pije tokom dana iznosi od 1,8 do 2,5 l. Treba imati u vidu da je poželjno piti više vode ukoliko vežbate i kada je toplo vreme, jer se tada više znojite, pa ne zaboravite da uvek nosite flašicu sa sobom gde god da idete.
Ukoliko imate bilo kakav problem; sa bubrezima, povišenim pritiskom i slično, konsultujte se sa vašim lekarom, koji će vam preporučiti koliko bi trebalo da unosite tečnosti s ozbirom na vašu bolest.

Umesto da pijete velike količine vode nekoliko puta na dan, najbolje bi bilo da rasporedite unos tečnosti tokom čitavog ddana. Orijentišite se prema broju obroka i užina i uz svaki popijte čašu-dve vode ili napunite preporučenu količinu u flašu i po malo konzumirajte u toku dana. Tako ćete najbolje kontrolisati koliko ste popili.

Ne čekajte da ožednite, pa da tek onda pijete vodu. Neke osobe ne osećaju žeđ, čak i kada su dehidrirale, dok je za druge to prvi znak blage dehidracije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije